Kadınhanı ve çevresi Türkmen-Yörük ağzı (İnceleme-metin-sözlük)
The dialect of Turkmen-Yoruk in Kadınhanı and its region (Research-text-dictionary)
  1. Tez No: 463368
  2. Yazar: BURAK SÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK ERENOĞLU ATAİZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kadınhanı Türkmen - Yörük Ağzı, Şekil Bilgisi, Ses Bilgisi, Sözlük, The Dialect of Turkmen and Yoruk in Kadınhanı, Research of Dialect
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Türkçenin zenginliklerinin ortaya çıkarılmasında ağız çalışmalarının çok önemli bir rolü bulunur. Bu çalışmalar sonucunda Türk dili, Anadolu kültürü kaynaklığında yeni bilgiler ortaya çıkaracak ve gelecekte bu alanda çalışma yapanlara kaynak oluşturacaktır. Konya ve ilçeleri ile ilgili çeşitli ağız araştırmaları yapılmasına rağmen, Kadınhanı ilçesi ile ilgili müstakil bir ağız çalışması yapılmamıştır. Dolayısıyla bu çalışma, Kadınhanı ilçesi merkezi ile birlikte Kolukısa, Saçıkara, Hacımehmetli ve Pusat köylerini kapsayan ilk ağız çalışmasıdır. Bu bölgeler, Kadınhanı'nın genel ağız özelliklerini yansıttığı için seçilmiştir. Kadınhanı ve çevresine pek çok Türkmen ve Yörük boyu yerleşmiştir. Zaman içerisinde bazı nedenlerden dolayı boylar arasında ağız benzerlikleri ve farklılıkları ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada“Kadınhanı ve köylerinde ikamet eden Türkmen ve Yörük boylarının benzer ve farklı ağız özellikleri nedir?”sorusunun cevabı aranmıştır. Çalışma sırasında yapılan derlemelerden 11 tanesi metin olarak kullanılmıştır. Bu metinler üzerinde ses bilgisi ve şekil bilgisi yönünden eş zamanlı araştırma yöntemi ile incelemeler yapılmıştır. Ses bilgisi bölümünde sesler ve ses değişiklikleri incelenmiştir. Şekil bilgisi bölümünde çekim ekleri ve yapım ekleri ele alınmıştır. Sözlük kısmında Ölçünlü Türkçede bulunmayan kelimelerin metindeki anlamına göre karşılıkları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The dialect studies has considerable role to ascertain the significances of Turkish. As a result of these studies, Turkish language and Anatolian culture obtains new achievements and helps those who wants to study in this field in the future. Although a variety of dialect studies has been conducted about Konya and its regions, there is no independent dialect study about Kadınhanı. Therefore, this master thesis is the first study which involves Kolukısa, Saçıkara, Hacımehmetli and Pusat villages together with the center of Kadınhanı. These regions were selected because they reflect the general characteristics of the Kadınhanı's dialect. Numerous Turkmen and Yoruk tribes have settled in Kadınhanı and its region. For some reasons, a number of dialect similarities and differences has occurred between tribes in the course of time. The answer to the question of“What is the different and similar features of the dialect of Turkmen and Yoruk tribes who abodes in Kadınhanı and its villages?”has been researched in this study. There are totally eleven pieces of texts in the study. The compiled texts were analysed by a synchronic research method in terms of phonological and morphological information. All phonetical changes were explained in detail in the part of phonetic. In the morphology part, the structures were analysed which are not found in the Standard Turkish. The words that are different from Standard Turkish and the existing words in the dialect of region were shown in dictionary part.