Salâh Birsel'in 'Salâh Bey Tarihi' serisi olarak yayımlanan kitaplarında kültür ve edebiyat unsurları
Culture and literature notes from 'Salâh Bey Tarihi' series of Salâh Birsel's publications
  1. Tez No: 463369
  2. Yazar: GAMZE AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM DAYANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Salâh Birsel, deneme, tarih, edebiyat, Salah Birsel, essay, history, literature
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
“Salâh Bey Tarihi”Salâh Birsel tarafından yazılan beş ciltlik bir tarih kitabı serisi olarak bilinir. Ancak bu külliyat, deneme türünde eserleri içerdiğinden kronolojik bir tarih kitabı niteliği göstermez. Eserleri üzerinde çalışmalar yapılmış olan Salâh Birsel'in“Salâh Bey Tarihi”tek başına incelenmemiştir. Bu çalışmanın amacı“Salâh Bey Tarihi”ndeki kültür ve edebiyat dünyasının panoramasını ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla eserlerdeki adı geçen edebî şahsiyetlerin hangi bağlamlarda ve hangi sıklıkta ele alındığına ve nerelerde bulunup kimlerle ilişkileri olduğuna bakılmıştır. Dolayısıyla çalışmanın birinci bölümünde yirmi, ikinci bölümünde ise on beş isim, hayat hikâyeleri ve eserleriyle ilgili bilgiler de verilerek kültür ve edebiyat dünyası açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
“Salâh Bey Tarihi”is known a five-volume history book written by Salah Birsel. This corpus contains essays. Because of this, it is not a chronological history book. Salah Birsel's works have been studied but“Salâh Bey Tarihi”has not been examined separately. The aim of this study is to find out the panorama of culture and literature world in“Salâh Bey Tarihi”. For this purpose; literary figures in the works were considered about their contexts, relations and mention rates. Therefore, twenty names in the first part and fifteen names in the second part of this study by giving information about their life stories and works was evaluated in terms of culture and literature world.