Ad durum ekleri bağlamında Korecenin Altay dil ailesindeki yeri
The place of Korean in the Altaic language family in the context of case suffixes
- Tez No: 463371
- Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH AĞCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Altay dil teorisi, ad durum ekleri, Türkçe, Korece, Altaic language theory, case suffixes, Turkish, Korean
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Türkçe, coğrafya itibariyle çok geniş sahalarda kullanılmış bir dildir. Geniş alanlara yayılmış olması da onu birçok dille ve bu dili konuşan kültürlerle kaynaştırmıştır. Bu kaynaşmalar özellikle sözcük alışverişine dayanmaktadır. Kimi araştırmacılar Türkçenin Moğolca, Mançu-Tunguzca, Korece ve Japonca ile hem kültürel hem de dilsel açıdan yakınlık kurduğunu, hatta soyca akraba olduklarını belirtmektedir. Aksine, benzerliklerin sadece sözcük alışverişine dayandığını söyleyenler de bulunmaktadır. Sözü edilen kökensel yakınlık, zamanla aynı dil ailesinde ele alınmaları hususundaki kuramların da yolunu açmıştır. Geçmişten günümüze kadar Altay dil teorisi hakkında yapılmış birçok çalışma bulunmaktadır. Bu teorilerin büyük bir çoğunluğunda Türkçe, Altay dil ailesi içerisinde yer alır. Altay dil ailesinde Türk dili dışında esas olarak Moğol dili, Tunguz-Mançu dili, göreceli olarak da Kore ve Japon dilleri bulunmaktadır. Bu çalışmada, Korece ve Türkçenin Altay dillerine ait diller olup olmadığı, Korece ve diğer Altay dilleri arasındaki ad durum ekleri bağlamında ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Turkish is a language that has been used in a wide range of geographical areas. Spread over a wide area, it has blended it with many languages and cultures that speak this languages. These fusions are based inparticular on loan words. Some researchers have pointed out that Turkish is closely related to Mongolian, Manchu-Tungusian, Korean, and Japanese, both culturally and linguistically, and even cognate languages. On the contrary, there are some who argue that similarities are based solely on loan words. This genuine closeness has opened the way to theories of being treated in the same language family over time. There are many studies on Altaic language theory from the past to the present day. The fact is that in a large majority of these theories, Turkish is included in the Altaic language family. Apart from the Turkish language, there are mainly Mongolian, Tungus-Manchu, and relatively Korean and Japanese languages as well. In this study, whether or not the Korean and Turkic languages belong to the Altaic languages will be examined in the context of the case suffixes between Korean and other Altaic languages.