Avrupa Parasal Birliği'nde mali sürdürülebilirlik ve mali birlik
Financial sustainability and Financial Union in the monetary policy of Europe
  1. Tez No: 463384
  2. Yazar: BİLGEN TUNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ ÇAĞRI YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Parasal Birliği, Faiz Dışı Fazla, Kamu Borç Stoku, Mali Sürdürülebilirlik, Panel Veri Analizi, European Monetary Union, Primary Surplus, Public Debt, Financial Sustainability, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Küresel finans krizi, Avrupa Parasal Birliği ülkelerinin kamu borçlarının artarak sürdürülebilirliğini zayıflatmıştır. Birlik ülkelerinin hem borç krizi yaşayanları hem de borç krizi yaşamayanlarının kamu borçlanmaları, Maastricht kriterini fazlasıyla aştığı görülmektedir. Bu çalışmanın amacı Avrupa Parasal Birliği'ne üye ülkelerin mali sürdürülebilirliklerinin araştırılması ve mali sürdürülebilirliğe ilişkin politika önerilerinin sunulmasıdır. Bu bağlamda mali sürdürülebilirliğin bir göstergesi olarak Avrupa Parasal Birliği'ne üye olan ülkelerin faiz dışı fazla ve kamu borcu verileri kullanılmıştır. Avrupa Parasal Birliği'ne üye olan ülkelerin mali sürdürülebilirliği, borç krizi yaşayan ülkeler ve borç krizi yaşamayan ülkeler ayrımı gözetilerek 1999-2015 dönemine ait yıllık verilerle panel veri analizi kullanılarak araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre borç krizi yaşamayan ülkeler için faiz dışı fazla artışının kamu borcunu azaltmadığı görülmüştür. Diğer yandan borç krizi yaşayan ülkelerin faiz dışı fazla vererek kamu borcunu azaltabildikleri ve dolayısıyla mali sürdürülebilirliği sağlayabilecekleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The global financial crisis has weakened the increased sustainability of the public debt of the European monetary Union. Both the countries which experiences debt crisis and not experienced it had public debt that go beyond the Maastricht criterion. The aim of this paper is to investigate the financial sustainability of member countries and to present policy proposals on the financial sustainability of the European Monetary Union. İn this context primary surplus and public borrowing data of countries of European Monetary Union have been used as an indicator of fiscal sustainability. The financial sustainability of the countries that are members of the European Monetary Union has been explored by using annual panel data analysis for the period 1999-2015, taking into account the distinction between the countries experiencing the debt crisis and the countries not living the debt crisis. According to the results of the research, it is seen that the increase in the primary surplus for the countries that do not have the debt crisis did not decrease the public debts. On the other hand, countries with debt crises are able to reduce public debt by providing primary surplus and thus achieve financial sustainability.