Finansal derinleşmenin ekonomik büyümeye etkisi 2001-2016 yılları Türkiye örneği
The impact of financial deepening on economic growth 2001-2016 Turkey example
  1. Tez No: 463385
  2. Yazar: SELEN ÇOLTU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Sistem, Finansal Derinleşme, Ekonomik Büyüme, Nedensellik, Eş Bütünleşme Sınır Testi, Toda-Yamamoto Analizi, Finance System, Financial Depth, Economic Growth, Causality, Cointegration Boundary Test, Toda-Yamamoto Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Ekonomi biliminin son zamanlardaki tartışma konularından birisi, finansal faktörlerin ekonomik büyüme üzerindeki rolüne odaklanmaktadır. Bir ülkede kullanılan finansal araç çeşitliliğinin artması nedeniyle finansal araçların yaygınlık kazanması finansal derinleşmeyi gündeme getirmiştir. Dolayısıyla gelişmiş bir finans sisteminin finansal yenilikleri artıracağı yönündeki gelişmeler ekonomik büyümeyle ilişkilendirilmektedir. Ekonomik büyümenin sağlanmasında ve gerekli kaynakların oluşturulmasında finans sistemi önemli rol oynamaktadır. Buradan hareketle finansal sistem bir ekonomide fon arz ve talebi olan iktisadi birimlerin fon akımlarını düzenlemekle birlikte finansal araçların düzenleyici hukuki ve idari kurallar kapsamında bir araya gelmesiyle oluşan sistemi ifade etmektedir. Fon transferi aracılığıyla tasarrufların yatırımlara aktarılmasına imkan tanımaktadır. Ekonomide sağlanan gelir düzeyindeki artışlarla beraber toplumsal refahın artmasına katkıda bulunmaktadır. Yine literatürde bankacılık sektörü kredi hacmi ile ekonomik büyüme ilişkisi finansal derinleşme bağlamında ele alınmaktadır. Bu anlamda genel yaklaşımın bilgi ve işlem maliyetlerinin azalmasına imkan tanıması, finansal araçlar ve kurumları arttırması finansal derinleşme ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkileri güçlendirmektedir.Tüm yaşanan gelişmeler ışığında gelişmiş bir finansal sistem tasarrufları yatırıma dönüştürme süresini kısaltırken reel kesime farklı ve etkin finansal araçlar sunarak fon teminini kolaylaştırmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, finansal derinleşmenin odak noktalarından biri olan finans sisteminin tanımlanmasına paralel olarak finansal derinleşme kavramının açıklığa kavuşturulması ve nihayetinde finansal derinleşmenin 2001-2016 yılları arasındaki ekonomik büyüme üzerindeki uzun dönem ilişkisini ARDL eş bütünleşme sınır testi ile test ederek bunlar arasındaki nedensellik ilişkisini Toda-Yamamoto analizi ile incelemektir.
Özet (Çeviri)
One of the recent debates in economics focuses on the role of financial factors on economic growth. The widespread use of financial instruments due to the increase in the types of financial instruments used in a country has brought financial deepening to the agenda. Therefore, developments in which an advanced financial system will enhance financial innovation are associated with economic growth. The financial system plays an important role in ensuring economic growth and creating the necessary resources. From this point of view, the financial system refers to a system formed by economic instruments, which are funded and demanded in an economy, by arranging the fund flows and bringing financial instruments together under regulatory legal and administrative rules. It allows transfer of savings to investments through fund transfer. It contributes to the increase in the level of income provided in the economy and the increase of the social welfare. In the literature, banking sector credit volume and economic growth relation are considered in the context of financial deepening. In this sense, the general approach is to provide a means to reduce the information and transaction costs, to increase the financial instruments and institutions, to strengthen the relationship between financial deepening and economic growth. While an improved financial structure in the light of experienced developments shortens the investment turnover period. The main objective of this study is to clarify the concept of financial deepening in parallel with the definition of the financial system, which is one of the focal points of financial deepening, and ultimately to test the economic growth approach of financial deepening between 2001-2016 with the long- term ARDL cointegration boundary test. It is analyzed by Toda-Yamamoto analysis.