Elektronik ticarette mobil uygulamaların denetim ve vergisel boyutu
Influence of mobile applications on e-trade as far as audit and taxes are concerned
  1. Tez No: 463395
  2. Yazar: UMUT MÜLKÜT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ALTUĞ BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, Vergi, M-Ticaret, Denetim, E-commerce, Tax, M-commerce, Auditing
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Günümüz teknolojik gelişmeleri alışık olduğumuz klasik ticaret hayatında ciddi değişikliklere yol açmaktadır genel anlamda bakıldığında hayatımıza ilk giren teknoloji alt yapısı bankalar kanalıyla olmuş ve ödeme sistemleri değişmiştir, kredi kartı kullanımın genişlemesi şirketlerin dahi bu ödeme sistemlerini aktif kullanması ticarette ödemeyi internet kanalına taşımıştır. Genç girişimcilerin daha serbest zaman kullanma ve stoklama maliyetlerini azaltarak satış yapma düşünceleri önce televizyon ve telefon pazarlama faaliyetleri ardından internetin vazgeçilmezimiz olması ile internet sitelerinden yapılan reklam ve nihayetinde satış işlemleri ile ticaretin yönü hızla internete kaymıştır. Çalışmada internet ve mobil teknolojilerin alt yapısı incelenerek, bu teknolojinin ticaret hayatında nasıl kullanıldığı, bu kullanımdan doğan hukuki sorunlar hem e-ticaret hem de m-ticaret işlemlerinin vergisel boyutunun karmaşıklığının önlenerek vergi kaybının nasıl azaltılabileceği ve denetim konusunda nasıl yol alınacağı açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Modern day technological innovations seriously changed the way of commercial life that we used to know,in general first piece of technological innovation introduced to our lives was through banking system, widely usage of credit cards and even companies using this payment method actively has shifted our payment methods online.Young entrepreneurs saw the oppurtunity for business' with free working hours and less inventory costs made the internet indispensable for marketing, advertising and trading. In this study the infrastructure of mobile and internet technologies , how it is applied on commercial life, legal problems which has been sourced by those applications, how to avoid the tax complications on both mobile and e-trade and how to prevent the tax loss and directing a path for audits that they can be more accurate are examined.