Hekimlerin algıladıkları stres düzeyi, psikolojik dayanıklılıkları ve yaşam doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analyzing the relationship between perceived stress level, psychological hardiness and life satisfaction of doctors
- Tez No: 463429
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sağlık Kurumları Yönetimi, Psychology, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Yaşam Doyumu, Psikolojik Dayanıklılık, Algılanan Stres, Life Satisfaction, Psychological Hardiness, Perceived Stress
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın amacı, hekimlerin algıladıkları stres, psikolojik dayanıklılıkları, demografik değişkenler ve yaşam doyum düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma 2016 yılında yapılmış olup, araştırmaya çeşitli devlet hastaneleri, özel hastaneler ve aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekimler katılmıştır. Araştırma verileri 101'i uzman, 227'si aile hekimi 328 kişi ile tamamlanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Algılanan Stres Ölçeği”,“Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği”,“Yaşam Doyumu Ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 22.0 programı ile yapılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı, Çoklu Regresyon Analizi, İlişkisiz Örneklemler için t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda hekimlerin yaşam doyum düzeylerinin cinsiyet, medeni durum, hizmet yılı değişkenleri açısından anlamlı farklılık göstermediği görülmüştür. Bununla birlikte araştırmaya katılan hekimlerin branşa göre (uzman/aile hekimi) yaşam doyum düzeyleri arasında anlamlı bir fark olduğu; uzman hekimlerin yaşam doyum düzeylerinin aile hekimlerinin yaşam doyum düzeylerinden yüksek olduğu görülmüştür. Araştırmada ayrıca psikolojik dayanıklılığın alt boyutları arasında yer alan kendini adama alt boyutunun yaşam doyum düzeyini yordadığı, buna karşılık meydan okuma ve kontrol alt boyutlarının hekimlerin yaşam doyum düzeyini yordamadığı sonucuna ulaşılmıştır. Hekimlerin algıladığı stresin yaşam doyum düzeylerini yordamadığı tespit edilmiştir. Algılanan stres ile psikolojik dayanıklılığın alt boyutları birlikte yaşam doyumu varyansının %39'unu açıklamaktadır. Araştırmada elde edilen bulgular ilgili alanyazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the relationship between perceived stress, psychological hardiness, demographic variables and life satisfaction levelsof doctors. This research was carried out in 2016. Doctors working at the various state hospitals, private hospitals and primary care clinics. Survey data was completed with 328 participants. 101 of them are specialist, 227 of them are primary care physician.“Perceived Stres Scale”,“Psychological Hardiness Scale”,“Satisfaction with Life Scale”and user generated test“Personal Information Form”were used as data collection tool in the research. SPSS 22.0 was used for analyzing the data.“Pearson product-moment correlation coefficient,”“Multiple regression analysis”,“Unrelated samples t-test”and“One-way analysis of variance (ANOVA)”were used for analyzing the obtained data. It was seen that there was not any significant difference in life satisfaction levels of the doctors in terms of gender, age and years of service. In addition to this, this research show that there is a meaningful difference in life satisfaction levels of the doctors in terms of branch (specialist, primary care physician). Life satisfaction levels of the specialists are higher than primary care physician. Moreover, it has been found that self commitment sub-dimension, which is one of the sub-dimensions of psychological hardiness, predicts the life satisfaction level. And also, sub-dimensions of control and challenge do not predict the life satisfaction levels of the doctors. Beside, perceived stress of the doctors do not predict the life satisfaction levels of them. Perceived stress and the sub-dimensions of psychological hardiness explains %39 of the life satisfaction variance. The data obtained from the research were discussed in the literature.