Örgütlerde kadın çalışanların karşılaştıkları kariyer engelleri
The barriers that the working women are faced in their career within the organizationals
  1. Tez No: 463428
  2. Yazar: NUR KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOMANBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, Kültür, Örgüt Kültürü, Çalışan Kadının Kariyer Engelleri, Cam Tavan Sendromu, Organization, Culture, Organizational Culture, Career Barriers for Working Women, Glass Ceiling Syndrom
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Günümüzde çalışan kadın sayısı gün geçtikçe artış göstermektedir. Ancak çalışan kadınlar üst düzey yöneticilik basamaklarında yeterince boy gösterememektedirler. Buna yol açan birden fazla sebep bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda, engellerin sonucunda yönetim kadrolarında görev almış birçok kadın yöneticinin önünde kariyer planlarını gerçekleştirmede engel teşkil eden cam tavan sendromunun baş gösterdiği görülmektedir. Bunun çalışma hayatındaki fırsat eşitliği anlamında da büyük bir engel teşkil ettiği varsayılabilir. Kadın çalışanların bu şekilde engellenmesinin bir sonucu ise örgütsel adaletsizlik duygusunun ortaya çıkmasıdır. Bu çalışmada, örgüt kültüründe çalışan kadınların karşılaştıkları kariyer engelleri ele alınmıştır. Bu amaç doğrultusunda örgüt kültüründe çalışan kadınlara, kamu ve özel sektör çalışanlarına ve öğrencilere yönelik anket çalışması yapılarak veriler toplanmıştır. Veriler ''SPSS 16.0 for Windows'' programıyla analiz edilmiş ve bu sonuçlar doğrultusunda kadınlar ile erkeklerin, kadınların karşılaştığı kariyer engellerini nasıl algıladıkları incelenmiştir. Araştırma sonucunda ise kadınların karşılaştıkları engeller ortaya çıkarılarak, bu engellere karşı neler yapılabileceği konusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the number of working women increases day by day. However, the working women are not present in the upper management levels well enough. The studies point out that the most of the women who succeeded having a place in management level af-ter overcoming the obstacles they face, suffered from glass ceiling syndrome which prevents them to realise their career plans. It may be assumed that this reality constitutes a great obstacle in terms of equal opportunity in working life. Obstructing the career paths of the working women brings organisational injustice. In this study, the obstacles that the working women face within the organisational culture are examined. A survey study has been carried with the working women in organisational culture, in public and private sector and the students in order to collect data. The data has been analysed thro-ugh“SPSS 16.0 for Windows”and the results were examined to see how the women and the men perceive the obstacles that the women encounter in their career lives. Thro-ugh this survey, the obstacles that the women encountered have been found out and advises to overcome these obstacles have been noted.