Okulöncesi öğretmenlerince sunulan gömülü öğretimin kaynaştırma öğrencilerinin hedef davranışlarını edinmelerindeki etkileri
Effects of embedded instruction provided by preschool teachers on acquisition of target behaviors by children in inclusive classrooms
- Tez No: 463438
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ERGENEKON
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okulöncesi öğretmen eğitimi, Gömülü öğretim, Eşzamanlı ipucuyla öğretim, Gelişimsel yetersizliği olan çocuklar, Kaynaştırma, Preschool teacher training, Embedded instruction, Simultaneous prompting procedure, Children with developmental disabilities, Inclusion
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu araştırmada okulöncesi öğretmenlerince sunulan gömülü öğretimin kaynaştırma eğitiminden yararlanan çocukların hedef davranışlarını edinmelerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmada genel eğitim ortamlarında çalışan dört okulöncesi öğretmenine, sınıflarında bulunan gelişimsel yetersizliği olan dört çocuğa eşzamanlı ipucuyla öğretimle gömülü öğretim sunmaya ilişkin personel eğitimi sunulmuştur. Araştırmacı tarafından sunulan personel eğitiminin ardından okulöncesi öğretmenleri sınıflarında kaynaştırmadan yararlanan gelişimsel yetersizliği olan çocuğa hedef davranışlarına ilişkin eşzamanlı ipucuyla öğretimle gömülü öğretim sunmuşlardır. Araştırmanın bağımsız değişkeni, öğretmenler tarafından eşzamanlı ipucuyla öğretimle sunulan gömülü öğretim sürecinin uygulanmasıdır. Araştırmanın bağımlı değişkeni, öğretmenler tarafından eşzamanlı ipucuyla öğretimle sunulan gömülü öğretim sürecine ilişkin gelişimsel yetersizliği olan çocukların hedef davranışlarına ilişkin doğru tepki yüzdeleridir. Araştırmada tek-denekli araştırma yöntemlerinden“çiftler arası yoklama denemeli çoklu yoklama modeli”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular, okulöncesi öğretmenlerinin eşzamanlı ipucuyla öğretimle sunulan gömülü öğretime ilişkin öğretim planlarını doğru bir biçimde hazırladıkları ve edindikleri bu becerileri farklı tek-basamaklı bir davranışa genelleyebildiklerini göstermektedir. Öğretmenler tarafından yüksek uygulama güvenirliğiyle sunulan öğretim sonunda, tüm çocuklar hedef davranışlarında ölçütü karşılamışlardır. Araç-gereçler arası genellemeye ilişkin tüm planlama öğretmenler tarafından doğru bir şekilde hazırlanarak uygulanmıştır. Araştırmada öğretim sona erdikten beş hafta sonra öğretmenlere yönelik gerçekleştirilen izleme oturumunda, okulöncesi öğretmenlerinin edindikleri becerilerde kalıcılığı sağladıkları belirlenmiştir. Gelişimsel yetersizliği olan çocuklara yönelik bir, dört ve sekiz hafta sonra gerçekleştirilen izleme oturumlarında, çocukların edindikleri davranışlarda kalıcılığı sağladıkları görülmüştür. Ayrıca gelişimsel yetersizliği olan çocuklar, edindikleri davranışları farklı kişi, ortam ve araç-gereçlere genellemişlerdir. Sosyal geçerliğe ilişkin sosyal karşılaştırma verileri incelendiğinde, gelişimsel yetersizliği olan çocukların hedef davranışlarda akranlarının performans düzeylerine ulaştıkları görülmüştür. Bunun yanı sıra, okulöncesi öğretmenlerinin ve çocukların ailelerinin de araştırmaya ilişkin olumlu görüşlere sahip oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of embedded instruction provided by pre-school teachers on acquisition of target behaviors by children in inclusive classrooms. Preschool teachers who work in general education settings were trained to provide simultaneous prompting procedure within embedded instruction to four children with developmental disabilities in their classrooms. The independent variable of the study is preschool teachers' implementation of simultaneous prompting procedure within embedded instruction. Dependent variable of the study is the percentage of correct responses of children with developmental disabilities for their target behaviors. A multiple probe design with probe trials across peers, a single subject experimental design, was used to investigate the relationship between independent and dependent variables. The findings of the study show that preschool teachers could prepare instructional plans for embedding instruction using a simultaneous prompting procedure and generalize these skills to another discrete behavior. At the end of the instruction delivered with a high procedural reliability, all the children met the criterion for target behaviors. The plans for generalization across materials have been prepared and conducted correctly by teachers. It was found that preschool teachers maintained acquired skills on follow-up sessions which was implemented five weeks after instruction ended. Children maintained acquired target behaviors on follow-up sessions conducted one, four and eight weeks after instruction ended. Moreover, children with developmental disabilities generalized acquired target behaviors to different people, settings and materials. When social comparison data related to social validity analyzed, it was found that children with developmental disabilities reached the level of their peers for target behavior. Additionally, it was found that preschool teachers and families of participating children had positive opinions about embedded instruction.