Sığınmacıların günlük yaşam deneyimleri, temel sorunları ve sorunlarla baş etme stratejileri: Eskişehir örneği
Everyday experiences, main problems and coping strategies of asylum seekers: A case study in Eski̇şehi̇r
- Tez No: 463478
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLHAN KARTAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sığınmacı, Düzensiz göç, Küreselleşme, Neo-liberalizm, Maduniyet, Toplumsal Ağlar, Mensubiyet Yitimi, Eskişehir
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 386
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı, Eskişehir'de yaşayan sığınmacıların gündelik hayat deneyimleri, karşılaştıkları temel sorunlar ve bu sorunlarla başetme stratejilerinin tespit edilmesidir. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın hedef kitlesi olan Irak, İran, Sahara-altı Afrika ve Afganistan'dan gelip mülteci olarak üçüncü ülkelere yerleşmeyi bekleyen sığınmacılarla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerin yanısıra alan araştırması süreci boyunca bazı katılımcılarla kurulan yakın ilişkiler sayesinde gündelik hayat deneyimleri ve yaşam koşulları yakından gözlemlenmiştir. Alan araştırması sürecinde elde edilen veriler NVivo 11 programının yardımı ile analiz edilmiştir. Alan bulguları üzerinden yola çıkarak katılımcı sığınmacıların sınır geçişi ile vatandaşlık haklarını yitirdikleri, bu yitirişle birlikte sığınmacıların gündelik hayatta ciddi sorunlarla başetmek zorunda kaldıkları görülmüştür. Bu sorunlar sömürüye açık kayıt dışı çalışma, uygun olmayan barınma koşulları, yerelle temas anlarında deneyimlenen dışlanma ve yabancılık hissi ile sınırdalık/eşiktelik hali şeklinde kendini göstermektedir. Yaşadıkları sorunlarla başetme stratejisi olarak ise sığınmacıların, sahip oldukları sosyal sermayelerini harekete geçirerek kendi grupları içinde dayanışma ağları kurdukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this dissertation is to examine the asylum-seekers' daily life experiences, the kind of problems they face in their daily life and what kind of coping strategies they develop. For this purpose, indepth interviews were conducted with the target group of the research. The target group includes the asylum-seekers from Iraq, Iran, Afghanistan and Sub-Saharan Africa who are living in Eskişehir and waiting to be resettled in third coutries. The data obtained from the field research was analysed with NVivo 11 qualitative data analysis software. Based on the findings of the research it can be asserted that the asylum-seekers who loose their citizenship rights as they cross the borders, face serious problems in their daily lives. These problems involve irregular work that is open to severe exploitation, housing with poor conditions, sense of isolation and ailenation especially during times of contact with the locals and state of liminality. As coping strategies with these problems, it is found out that asylum seekeres mobilize their social capital and develop a solidarity network within their group. Key W ords: Asylum-seekers, Irregular Migration, Subalternity, Social Ties,Disaffiliation, Eskişehir