Turkish approach towards the refugee problem: The case of Bosnians
Türkiye'nin mülteci sorununa yaklaşımı: Boşnak örneği
- Tez No: 82157
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bosnian refugees, Bosnia, refugee, asylum-seeker, Turkey, UNHCR, Dayton Accord, 1994 Turkish Regulation, humanitarian affairs, asylum-seekers, international organizations, temporary protection”, Bosnian guests”, Bosnian returnees. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
öz TÜRKİYE'NİN MÜLTECİ SORUNUNA YAKLAŞIMI: BOŞNAK ÖRNEĞİ Akdeniz, Aslı Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Dr. Mustafa Türkeş Kasım 1999, 170 sayfa Bu tez Türkiye'nin genelde mülteci sorununa yaklaşımını, özelde ise Bosna Hersek örneğindeki yaklaşımını incelemektedir. Uluslararası sistemdeki değişimlerin mülteci kavramındaki değişikliklere yol açışını özetlemektedir. Türkiye'nin genel olarak mülteci sorununa bakış açısı gösterildikten sonra, Türkiye'nin sığınmacıların kökenlerine göre değişen politikaları ortaya koyulmaktadır. Farklı politikalar izlemenin nedenleri ile Türk dış politikası arasında doğrudan ilişkiler olduğu gösterilmektedir. Uluslararası organizasyonların ve Batı'nın Bosna Hersek'e karşı uyguladığı politikalarla Türkiye'nin uyguladığı politikalar arasındaki benzerliklere ve farklılıklara değinilmekte ve bu bağlamda Batı'da gündeme gelen“geçici sığınma hakkı”ileTürkiye'nin öne sürdüğü“misafir sığınmacı”tanımlarının paralellik arzettiği gösterilmektedir. Bosnalı mülteciler özelinde temel farklılığın Türkiye'nin geri dönüş için zorlamadığı halde, Batılı devletlerin zorladığı noktada ortaya çıktığı vurgulanmaktatır. Türkiye'nin bölgede istikrar isteyen uzun dönemli dış politika hedefleri Batı ile Türkiye arasındaki bu temel farka sebep olduğu görülmüştür. Kurumsallaşmadaki eksiklikler ileride öngörülebilecek mülteci kavramını yeniden tanımlama ve mülteci kavramının yeniden kurumsallaştırılması için ipuçları vermektedir. Çalışmanın bütününde görüldüğü üzere, mülteci sorunu kurumsal çerçevede ele alınmakta fakat realist yaklaşımı yeniden üretmektedir. Bu nedenle, teoride ve pratikte mülteci sorunsalının dünya ölçeğinde ve Türkiye'de uluslarüstü bir yapıya dönüştüğünü söylemek mümkün değildir. Anahtar Kelimeler Bosnalı Mülteciler, mülteci, Türkiye, UNHCR, BMMYK, Dayton Barış Anlaşması, insani ilişkiler, sığınmacı, göçmen,“geçici koruma”, misafir", 1994 Mülteciler ve Sığınmacılar ile ilgili Yönetmelik, geri dönen Boşnaklar. M
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKISH APPROACH TOWARDS THE REFUGEE PROBLEM: THE CASE OF BOSNIANS Akdeniz, Aslı M.S., Department of International Relations Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mustafa Türkeş November 1999, 170 pages This thesis analyzes the Turkish approach towards the refugee problem in general and Bosnia Herzegovina in particular. The developments of the international system led to the changes in the perception of the term“refugee”. The direct relation between the Turkish foreign policy and the reasons behind the different refugee policies is stated. The similarities and differences of the policy of the West, to the case of Bosnians and the Turkish policy, are analyzed. The term“temporary asylum”used by the West and the term“guesf used by Turkey indicates the similarity of the policy. Turkish policy to bring stability to the region for long-term foreign policy orientations, led to the difference between the West and Turkey in the Ulcase of the Bosnian refugees. Turkey did not force the refugees to return, contrary to the West. The deficiencies in the institutionalization are given for further solutions of re-definition and re-institutionalization of the term of ”refugee". The refugee problem is perceived within the framework of institutionalism but it reproduces realism. Thus, it is not possible to state that neither the international society nor Turkey can view the refugee problem as supranational at a conceptual level.