Rekreasyon fırsat dağılımı ve planlamasında yöntem arayışları: Karaburun yarımadası örneği
Seeking method in recreation opportunity spectrum and planning: Karaburun peninsula case study
  1. Tez No: 463486
  2. Yazar: TAKİ CAN METİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ÇABUK, PROF. DR. ÖZKAN TÜTÜNCÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Şehircilik ve Bölge Planlama, Tourism, Business Administration, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon planlaması, Turizm planlaması, Rekreasyon planlaması yöntemi, Rekreasyon fırsat dağılımı, CANROS, Recreation planning, Tourism planning, Recreation planning method, Recreation opportunity spectrum, CANROS
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 319
Özet
Dünyada açık alan rekreasyon planlamasına ilişkin hem ekolojik dengenin gözetildiği hem de rekreasyon deneyimini yaşayan bireylerin tercih ettiği rekreasyon fırsatlarını yaygınlaştıran ve yeryüzünde her alana uygulanabilecek esnek bir planlama yöntemi ya da aracı bulunmamaktadır. Bu çalışmada rekreasyon arzı, kalitesi ve talebi temelinde, planlanan alanı belli sınıflara ayırarak ekolojik hassasiyete göre rekreasyon fırsatlarının ortaya konulması sağlanmıştır. Bunun yanı sıra rekreasyon kalitesi ve talebi de göz önünde bulundurularak; rekreasyon planlamasında alınacak kararların daha etkin ve kolay biçimde gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada nicel araştırma yönteminden faydalanılmıştır. Bu doğrultuda envanter çalışması ve kaliteye ilişkin değerlendirmeler için arazi sörveyine, rekreasyon talebini ortaya koymak için ise anket veri toplama araçlarına başvurulmuştur. Ayrıca hem çalışma alanının doğrulanması hem de mevcut verilerin kontrolü amacıyla gözlem veri toplama tekniğinden de yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda dünyanın tüm bölgelerinde uygulanabilir, esnek, ekolojik dengeyi gözeten ve aynı zamanda rekreasyon fırsatlarını maksimum oranda çeşitlendiren kapsamlı bir rekreasyon planlama yöntemi (CANROS) ortaya konmuştur. Bunun yanı sıra söz konusu yöntem İzmir-Karaburun Yarımadası'nda uygulanarak test edilmiştir. Söz konusu uygulama çalışması sonrasında Karaburun Yarımadası ve yeni rekreasyon yöntemi ile ilgili öneriler geliştirilmiştir. Bu araştırmada ortaya konan yeni yöntemin devlet, yerel yönetimler ve büyük alan işletmeleri tarafından rekreasyon planlamasında etkin bir çözüm aracı olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
There is no flexible planning method or tool for expanding the recreational opportunities preferred by individuals living with ecological balance and recreational experience in relation to outdoor recreation planning in the world and which can be applied to every area on the earth. In this study, based on the desire for recreation, quality and demand, the planned area is divided into certain classes and recreation opportunities according to ecological sensitivity are provided. In addition to this, considering recreational qualities and demands; It is aimed to make the decisions to be taken in recreation planning more efficiently and easily. In this study, quantitative research method was used. In this direction, land survey was used for data collection in relation to inventory studies and recreation quality. In order to reveal recreation demand, survey data collection tools were applied. It has also benefited from observation data collection techniques to verify both the study area and the existing data. As a result of the research, a comprehensive recreation planning method (CANROS) is presented which is applicable in all regions of the world, flexible, ecologically balanced and at the same time maximizing recreation opportunities. In addition to this, this method has been tested by applying in İzmir-Karaburun Peninsula. After the implementation study, Suggestions have been made about the Karaburun Peninsula and the new recreation planning method.. It is thought that the new method presented in this research can be used as an effective solution tool for recreation planning by state, local governments and large area enterprises.