Dijital uzamda yaşamak: Twitter'da gündelik hayat
Living in digital space: Everyday life in Twitter
- Tez No: 463490
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SEZEN ÜNLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Twitter, Gündelik Hayat, Dijital Uzam, Sosyal Ağlar, Dijital Etnografi, Twitter, Everyday Life, Digital Space, Social Networks, Digital Ethnography
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Basit ama basit olduğu kadar da açıklanması güç olan gündelik hayat, makinaların ve elektriğin ortaya çıkışıyla birlikte modernizmle de bağlantılı olarak farklılaşmış, zaman ve uzam nitelikleri ve bölümlenmeleri değişikliğe uğramıştır. Yeni medya araçları ve bu araçların dolayımıyla içerisine girilen dijital ağlar gündelik hayatımızın merkezinde yer almaya başlamış, aynı zamanda dijital uzamda bir gündelik yaşam pratiği oluşmasına neden olmuştur. Kullanıcıların makineler aracılığıyla içerisine dahil olduğu bir ağ olan Twitter'da, orada gerçekleşen yaşam, zaman, uzam, ritim gibi kavramlar değişikliğe uğramıştır. Bu çalışma dijital uzamda gündelik hayatın nasıl kurulduğuna odaklanmaktadır. Twitter, kullanıcının gündelik yaşam pratiklerini ağın içerisinde gerçekleştirdiği ve makinalar aracılığıyla bu ağa dahil olduğu bir dijital uzamdır. Bu uzamın gündelik yaşam pratiklerini keşfetmek amacıyla öncelikle Twitter'da, sosyal ağ analizi metoduyla 10 kişilik bir örneklem belirlenmiş ve bu örneklemin ürettiği içerik dijital etnografi metoduyla katılımlı olarak gözlemlenerek gündelik hayat sosyolojisi bağlamında analiz edilmiştir. Kendine ait bir ritim oluşturduğu gözlemlenen Twitter'da bir nevi dijital mahalle ortamı oluşmaktadır. Twitter'daki gündelik hayatta da taktikler üretilerek stratejilerin alaşağı edilmeye çalışıldığı, üretim ve tüketim biçimleri olarak ritmik pratikler eylendiği gözlemlenmiştir. Birbirine benzeyen insanların birbirinin takipçisi olma eğiliminin görüldüğü Twitter'da hayali bir cemaate içerik üretildiği, bazı durumlarda reel zamana bağlı kalındığı, bazı durumlarda da zamanın dönüştürüldüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Despite its simplicity, everyday life has always been difficult to explain. It has become even more differentiated with the emergence of machines and electricity as the features and the fractionations of time and space have been altered. New media tools and the corresponding digital networks have begun to take part in the center of our daily lives, thereby caused a practice of everyday life in digital space. In Twitter, a network in which users are involved through the machines, the concepts such as life, time, space, rhythm have developed. This study focuses on the constitution of everyday life in digital space. Twitter is a digital space that users make their practices everyday life in this network and involved in through the machines. To discover the practices of everyday life in this digital space, we firstly selected a sample of 10 users with social network analysis, and observed the content that produced by this sample employing digital ethnography and analyzed by sociology of everyday life. It is observed that Twitter creates its own rhythm. A kind of digital neighborhood environment is constructed Observations show in Twitter that tactics have been produced and strategies have been tried to be turned down with these tactics and acted rhythmic practices as forms of production and consumption in everyday life. People tend to follow similar others in Twitter, and accordingly content is being produced for an imaginary community. In some cases time is dependent on real time, and in some cases time is being transformed.