Tüketicilerin uzay turizmine yönelik tutumları: Türkiye'de bir uygulama
Attitudes of consumers towards space tourism: An application in Turkey
  1. Tez No: 1005424
  2. Yazar: NURAY ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ APAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk algılaması, Tüketici tutumları, Uzay turizmi, Risk Perception, Consumer attitudes, Space tourism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Uzayın keşfedilmemiş alanlarına duyulan merak, dijital çağın etkisiyle daha da artmıştır. Bu merak, uzay turizminin doğuşuna yol açmıştır. Uzay turizmi, insanların belirli bir ücret karşılığında kişisel tatmin, iş, keşif veya eğlence amaçları doğrultusunda uzay boşluğuna seyahat içeren bir turizm türüdür. Bu tanımlamanın haricinde alan yazında bazı düşünürlerin, yeryüzünde gerçekleştirilen uzayla ilgili faaliyetleri (yeryüzü gözlem etkinlikleri, uzay kampları vb.), uzay turizmi kapsamında değerlendirdikleri görülmektedir. Uzay seyahatlerinin önemli olmasının nedenleri; kozmos ve kozmostaki yerimiz hakkındaki bilgilerimizi artırması, toplum ve ekonomiye fayda sağlayabilmesidir. Uzay araştırmaları ve uzay yolculukları, bilim ve teknolojinin sınırlarını genişleterek, Dünya üzerindeki yaşamı daha sürdürülebilir hale getirebilmesi ve ekonomik faydalar sağlayabilmesidir. Son yıllarda özel uzay şirketleri (SpaceX, Virgin Galactic vb.) ve artan talep sebebiyle uzay turizmi büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Bu büyüme, yeni istihdam alanları yaratırken, uzayda yaşanabilecek; sağlık sorunları, haberleşme, siber tehlikeler gibi risklerin aşılmasıyla hızla yaygınlaşacağı öngörülmektedir Türkiye'de yeryüzü uzay turizmine yönelik yapılan faaliyetler (gözlem evi şenlikleri, uzay kampında gerçekleştiren uzay faaliyetleri) sayesinde tüketiciler, uzay ve uzayda yaşama dair deneyimleri yaşayabilmektedir. Bu deneyimleri yaşayan tüketici yorumları incelendiğinde yörünge altı ve yörünge uzay turizmine yönelik tutumları olumlu yönde arttığı görülmektedir. Türkiye, uzay çalışmalarında hızla ilerlemektedir. Ülkenin; zengin turizm potansiyeli, genç ve teknolojiye açık nüfusa sahip olması, uzay turizmi için önemli bir avantaj sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı; Türkiye'deki tüketicilerin uzay turizmine yönelik tutumlarını belirleyerek, bu alanda faaliyet gösterecek firmalara önerilerde bulunmaktır. Ulusal yazın incelendiğinde, Türkiye'deki tüketicilerin uzay turizmine yönelik tutumlarına ilişkin bir çalışma bulunmamaktadır. Bu yönüyle çalışma bir ilk olacaktır. Araştırmanın hedeflerine ulaşabilmek adına Google Form aracılığıyla, 18 yaş üzeri 351 tüketiciye çevrim içi olarak ulaşılmıştır. Hedef kitleyi belirleme kolayda örneklem yöntemi seçilmiştir. Anket verilerine SPSS 24 programında; Man Whitney U, Kuruskal Wallis, Post-Hoc Testi (Tamhane's T2), Spearman Korelasyon ve Basit Doğrusal Regresyon analizleri uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda; 18-30 yaş grubunda yer alan tüketicilerin, uzay turizmi türlerine daha fazla ilgi duydukları, eğitim seviyeleri arttıkça ilgilerinin de arttığı ancak aylık gelir düzeylerinin uzay turizmi ilgi düzeylerine herhangi bir etkisi olmadığı saptanmıştır. Tüketicilerin genel olarak uzay turizmiyle ilgili düşünceleri; maliyetleri yüksek, bilgilerinin olmadığı ve risklerin yüksek olduğunu düşündükleri belirlenmiştir. Algılanan risk faktörlerinin yüksek olmasına rağmen tüketici tutum ve davranışlarını olumsuz yönde etkilememektedir. Ayrıca risklerin, uzay turizmi türlerine olan davranış ve tutumlarını olumlu yönde etkilediği saptanmıştır. Son olarak bu sektörde faaliyet gösterecek firmalara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The curiosity about the unexplored areas of space has increased even more with the impact of the digital age. This curiosity has led to the emergence of space tourism. Space tourism is a type of tourism in which people undertake to travel into space for personal satisfaction, business, exploration or entertainment purposes in exchange for a certain fee. Beyond this definition, some scholars in the literature have been seen to evaluate space-related activities conducted on Earth (Earth observation activities, space camps, etc.) within the scope of space tourism. The reasons why space travel is important are that it increases our knowledge about the cosmos and our place in it, and that it can benefit society and the economy. Space research and space travel expand the boundaries of science and technology, making life on Earth more sustainable and providing economic benefits. In recent years, space tourism has made great strides due to private space companies (SpaceX, Virgin Galactic, etc.) and increasing market demand. This growth is expected to create new employment opportunities and rapidly expand as risks such as health issues, communication problems, and cyber threats that may arise in space are overcome Activities conducted in Turkey related to space tourism (observatory festivals, space activities carried out at space camps) enable consumers to experience space and life in space. When examining consumer reviews of these experiences, it is observed that attitudes towards suborbital and orbital space tourism have increased positively. Turkey is rapidly advancing in space studies. The country's rich tourism potential and young, technology-savvy population provide a significant advantage for space tourism. The aim of this study is to determine the attitudes of consumers in Turkey towards space tourism and to make recommendations to companies operating in this field. A review of the national literature reveals that there are no studies on the attitudes of consumers in Turkey towards space tourism. In this respect, the study will be the first of its kind. In order to achieve the objectives of the research, 351 consumers aged 18 and over were reached online via Google Forms. The convenience sampling method was selected to determine the target audience. The survey data was analysed using SPSS 24 software; Mann Whitney U, Kruskal Wallis, Post-Hoc Test (Tamhane's T2), Spearman Correlation and Simple Linear Regression analyses were applied. The analyses revealed that consumers aged 18-30 showed greater interest in space tourism types, and that their interest increased with their level of education, but that their monthly income level had no effect on their level of interest in space tourism. It was determined that consumers' general perceptions of space tourism are that it is costly, they lack information about it, and they perceive the risks to be high. Despite the high perceived risk factors, these do not negatively affect consumer attitudes and behaviour. Furthermore, it was found that the risks positively influence their behaviour and attitudes towards types of space tourism. Finally, recommendations were made to companies that will operate in this sector.