The effect of foreign exchange and real exchange rate on foreign trade in Liberia
Liberya'da nominal ve reel döviz kuru dış ticarete etkisi
  1. Tez No: 463503
  2. Yazar: EMMANUEL DWEH TOGBA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGİN BARİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Nominal Döviz Kuru, Reel Döviz Kuru, Dış Ticaret, ARDL modeli, Çift para birimi, Nominal Exchange Rate, Real Exchange Rate, Foreign Trade, ARDL model, Dual currency
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, 1980-2015'teki yıllık veriler kullanıla döviz müdahalesinin ve döviz kurlarının dış ticarete olan etkisini üç ayrı model, yani ihracat, ithalat ve ticaret dengesi olarak tahmin etmede bir ARDL model çerçevesi benimsemiştir. Sonuçlar, nominal döviz kurunun ihracat üzerindeki istatistiksel olarak önemli bir pozitif etkiye işaret ettiğini, ancak mutlak reel döviz kuru için geçerli olmadığını göstermektedir. Nominal döviz kurunun ithalatla ters ilişkili olduğu teyit edilirken, reel döviz kuru ithalatla pozitif ilişkiliydi. Ticaret dengesi modeli sonuçları, nominal döviz kurunun ticaret dengesi üzerinde istatistiksel olarak önemli derecede olumsuz bir etkiye sahip olduğunu göstermekle birlikte, reel döviz kuru ticaret dengesi ile pozitif yönde ilişkili görülmüştür. Merkez bankası tarafından kur rejimi değişikliği ve parasal müdahale nedeniyle çift para birimi ve yüksek dolarizasyon özellikle etkisiz görünmektedir. Aynı zamanda, Liberya doların değer kaybetmesi ticaret dengesini daha da kütüye eğilimindedir.
Özet (Çeviri)
This study adopted an ARDL model framework in estimating the effect of foreign exchange intervention and exchange rates on foreign trade in Liberia in three separate models namely export, import and trade balance using yearly data from 1980-2015. The results indicate a statistically significant positive effect of nominal exchange rate on export, but not necessarily for real exchange rate. Nominal exchange rate was confirmed to be inversely related to import while real exchange rate was positively related to import. The trade balance model results show a statistically significant negative effect of nominal exchange rate on trade balance while real exchange rate was seen to be positively related to trade balance. The exchange rate regime change and monetary intervention by the central bank seems ineffective particularly due to the dual currency and high dollarization. At the same time, the depreciation in the Liberian dollar tend to worsen the trade balance.