Döviz kuru oynaklığının yabancı portföy yatırımlarına etkisi: Türkiye uygulaması
The effect of exchange rate volatility on foreign portfolio investments: The case of Türki̇ye
  1. Tez No: 831323
  2. Yazar: NUMAN ÖZAKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM DURGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Reel Kur Oynaklığı, Yabancı Portföy Yatımları, GARCH Modeli, Kur Rejimi, Döviz Kuru Sistemleri, Real Exchange Rate Volatility, Foreign Portfolio Investments, GARCH Model, Exchange Rate Regime, Exchange Rate Systems
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı, TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru oynaklığının yabancı portföy yatırımları üzerindeki etkisini ekonometrik analiz yaparak ortaya koymaktır. Bu analizde, döviz kuru değişkeninin oynaklık modeli geliştirilerek, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yönelik Hisse Senedi ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) net hareketleri değişkenleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Kısa ve uzun dönem ilişki analizleri sonucunda, reel döviz kuru oynaklık değişkeni ile net hisse senetleri hareketleri arasında pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Kur oynaklığı ile DİBS net hareketleri arasında ise negatif yönlü ilişki bulunmuştur. Granger nedensellik analizi sonucunda ise, hem hisse senedi hem de DİBS ile reel kur oynaklığı değişkeni arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi belirlenmiştir. Reel döviz kuru oynaklık değişkeni, net DİBS hareketlerine göre net Hisse Senedi hareketleri değişkenini daha fazla etkilemektedir. Reel döviz kuru oynaklığının, yabancı portföy yatırımları üzerinde istatistiki anlamlı olarak etki ettiğini görebilmekteyiz. 2008-2009 Küresel Finansal Kriz döneminde kur oynaklığı ile yabancı portföy yatırımları arasındaki etkileşimin yüksek seviyede olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to reveal the effect of CPI-based real effective exchange rate volatility on foreign portfolio investments by making econometric analysis. In this analysis, the volatility model of the exchange rate variable was developed and the effect of foreign investors on the net movements of Equities and Government Domestic Debt Securities (GDDS = Government bonds and treasury bills) towards Turkey was investigated. As a result of the short- and long-term relationship analysis, a positive relationship was determined between the volatility of the real exchange rate and the net stock movements. A negative relationship was found between exchange rate volatility and net movements of GDDS. As a result of Granger causality analysis, a bidirectional causality relationship was determined between both stocks and GDBS and real exchange rate volatility. The real exchange rate volatility variable affects the net stock movements more than the net GDDS movements. We can see that real exchange rate volatility has a statistically significant effect on foreign portfolio investments. During the 2008-2009 Global Financial Crisis, the interaction between exchange rate volatility and foreign portfolio investments was at a high level.