Mobil öğrenme: Meslek yüksekokullarında bilginin yeniden yapılandırılması üzerine bir durum çalışması
Mobile learning: A case study on restructuring information on vocational schools of higher education
- Tez No: 463504
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KESİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: mobil öğrenme, meslek yüksekokulları, durum çalışması, mobile learning, vocational schools of higher education, case study
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada meslek yüksekokullarında mobil öğrenmenin uygulanabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla, araştırmacı tarafından bir mobil öğrenme ortamı tasarlanmıştır. İç Anadolu bölgesinde ilçe merkezinde yer alan bir meslek yüksekokulunda yürütülen araştırma, öğrenenlerin başarmakta zorlandığı gözlenen“Algoritma ve Programlamaya Giriş”dersi kapsamında yapılmış ve araştırma verileri 2015-2016 öğretim yılı güz döneminde toplanmıştır. Bu çalışma, 36 kişilik öğrenci grubuyla başlamış ve araştırmanın derinlemesine yapılabilmesi için amaçlı örneklem seçimi yöntemiyle 6 kişilik katılımcı grubuyla sürdürülmüş nitel bir durum çalışmasıdır. Ayrıca, katılımcılar bizzat araştırmacı tarafından 14 hafta boyunca gözlenmiş ve durum çalışmasının veri tabanını oluşturan araştırmacı günlüğü, bireysel görüşmeler nitel veri analizi ile değerlendirilmiştir. Buna ek olarak; çalışmada, anket sonuçları ve mobil öğrenme ortamının kullanımına ilişkin veriler de sunulmuştur. Sonuç olarak, geliştirilen mobil öğrenme ortamının öğrenenlerde derse yönelik olumlu tutum geliştirmeye katkı sağlamada, derse katılım motivasyonunu arttırmada ve öğrenen-öğrenen, öğrenen-öğreten iletişimini kolaylaştırma bağlamında olumlu sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Ancak, olumsuz etkiler de gözlenmiştir, bunlar; aktif katılımın zamanla düşmesi, geliştirilen ortamın sınava yönelik bir çalışma ve sohbet ortamı haline gelmesi, öğrenme amacından sapma ve teknik problemler gibi olumsuz etkilere rastlanmıştır. Benzer şekilde, öğrenenlerin mobil öğrenme ortamını faydalı ve motive edici bulduğu buna rağmen ders başarılarına etki etmediği de gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, applicability of mobile learning in vocational schools of higher education was investigated. For this purpose, a mobile learning environment was designed by the researcher. Conducted in a vocational school of higher education in a Central Anatolian town, the study was carried out within“Introduction to Algorithm and Programming”course, which was initially observed to be difficult for the learners to succeed. Data were collected during the fall semester of 2015-2016 academic year. This qualitative case study started with a group of 36 students, and it continued with a group of 6 participants selected through the purposeful sampling so that the research could be done in depth. In addition, the participants were observed by the investigator using an investigator's diary for 14 weeks, which constituted the database of case studies. The investigator's diary and individual interviews were evaluated through qualitative data analysis. Finally, the results of the questionnaire and the use of the mobile learning environment were also presented. As a result, the developed mobile learning environment contributed positively to the development of positive attitudes towards the course among the learners, enhancing the motivation for the lesson, and facilitating learner-learner and learner-teacher communication. However, adverse effects were observed such as active participation decreasing over time, the developed environment becoming a study and chat environment for learning, deviation from learning purpose and encountering technical problems. In a similar vein, the learners stated that the mobile learning environment was useful and motivating, but it did not affect course success.