Monetary policy and bank lending channel
Para politikası ve banka kredi kanalı
  1. Tez No: 463502
  2. Yazar: ZAFER ADALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGİN BARİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Banka Kredi Kanalı, VAR, Banka Kredileri
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tezin temel amacı, banka kredilendirme kanalının var olup olmadığını değerlendirmektir. Bu bağlamda, 2002q1 ve 2016q4 arasındaki dönemler için üçer aylık veriler dikkate alınmıştır. Buna ek olarak, hedefe ulaşmak için VAR modeli kullanılmıştır. Etki tepki fonksiyonunun sonucuna göre, üretici fiyat endeksinin, reel döviz kurunun ve politika faiz oranının etkili belirleyiciler olduğu saptanmıştır. Buna ek olarak, bankaların bilançolarının toplam krediler üzerinde önemli ve olumlu etkisi vardır ancak sanayi üretim endeksi kısmen etkili olduğuna ulaşılmıştır. Bu sonuç dikkate alındığında, bu tezde kullanılan bankalar bilançolarının ve makroekonomik değişkenlerin banka toplam kredisinin ana belirleyicileri olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to evaluate whether the bank lending channel exist or not. Within this context, quarterly data of for the periods between 2002q1 and 2016q4 was taken into the consideration. Additionally, VAR model was used to reach the objective. According to the result of impulse response function, it was reached that producer price index, real exchange rate and policy rate are effective determinants. Additionally, banks balance sheet has important and positive influence on total credits but industrial production index is regarded as partially effective. While considering this result, it was also found that both bank balance and macroeconomic variables used in this thesis is the main determinants of bank total credit. KeyWords: Bank Lending Channel, VAR, Bank Credits