Perspectives of Latvian companies on foreign market entry modes and Turkey as a foreign market
Letonyalı işletmelerin yabancı pazarlara giriş türleri ve yabancı bir pazar olarak Türkiye pazarına yönelik bakışları
  1. Tez No: 463514
  2. Yazar: ANASTASİA PESHKOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ULUKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası İşletmecilik, Dış Pazara Giriş Türleri, Dış Pazara Giriş Türlerinin Belirlenmesindeki Faktörler, International Business, Foreign market entry modes, Factors in determining foreign market entry modes
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüzde, ülkeler arasındaki daha da geçirgen hale gelen sınırlar, işletmeleri operasyonlarını ülke dışına genişletmeyi düşünme yönünde cesaretlendirmekte; bu da“hangi pazar?”ve“pazara nasıl girerim?”türü soruları ortaya çıkarmaktadır. Bugün için uluslararası pazarlarda boy göstermek için çok sayıda fırsat olsa da, her bir başarılı yurtdışı deneyime karşılık dört başarısız girişim söz konusudur. Yabancı pazarlara giriş türlerine yönelik bilgi ve deneyim işletmelerin başarısında kritik bir önem taşımaktadır. Bu nedenle, yabacı pazarlara başarılı şekilde giriş için gerekli faktörlerin belirlenmesi bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Araştırmacının Letonyalı olması ve Türkiye'de eğitim almasından dolayı, Letonyalı işletmelerin bir yabancı pazar olarak Türkiye'ye bakış açılarının yansıtılmasının da çalışmanın bir diğer amacı olmasına karar verilmiştir. Çalışmanın amaçlarını gerçekleştirmek üzere, uluslararası faaliyette bulunan 121 Letonyalı işletme belirlenmiş, onlarla bağlantı kurulmuş ve araştırmaya katılmayı kabul eden 96 işletmeye online anket uygulanmıştır. Yabancı pazarlara giriş türleri üzerinde etkili olan faktörlerin arasındaki ilişkilerin tespiti, bu konudaki en önemli ve en az önemli görülen faktörlere ilişkin bilgi elde edilmesi, Letonyalı işletmelerin yabancı pazarlarda karşılaştıkları sorunların ortaya konulması ve Türkiye pazarına yönelik değerlendirmelerinin tespiti gibi konuların ele alınmasıyla bu çalışmanın ilgili literatüre katkıda bulunduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, boundaries are much more permeable among countries, encouraging companies sooner or later come to consider opportunities to expand their business activities in foreign markets. This arises questions such as“what markets to enter?”or“how to be there?”Even though, opportunities and alternatives are abundant to be an international player these days, according to the statistics, for each successful foreign market entry, there are four failures. Being knowledgeable and experienced in selecting foreign market entry modes seem to be critical for business success. Thus, identification of the factors in successfully determining foreign market entry modes (FMEM) becomes the principal subject of this study. Since the researcher is from Latvia and studying in Turkey, reflecting Latvian businesses' perspectives towards Turkey as foreign market in the light of topic was deemed necessary. In order to reach the objectives of the study, 121 Latvian international companies were selected, contacted, and 96 of those participated in the study were interviewed. The study is believed to contribute to the relevant literature by discovering several dependencies between various factors and foreign market entry modes, collecting information on the most and the least important factors for entrepreneurs in deciding on the FMEM, and revealing the most common problems that Latvian companies are facing in their business operations abroad, and reflecting their perspectives on Turkish market.