Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrencilerinin girişimcilik niyetleri ve çevresel tutumlarını ölçmeye yönelik bir araştırma
A research on Anadolu University Faculty of Business Administration students' entrepreneurial intention and environmental attitude
  1. Tez No: 463513
  2. Yazar: R .GÜLEÇ SABUNCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. BARIŞ BARAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletme Fakültesi Öğrencileri, Girişimcilik Niyeti, Çevresel Tutum, Doğal Çevre, Business Faculty Students, Entrepreneurial Intention, Environmental Attitude, Nature
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Doğaya saygılı davranmak, tüm insanların ve dolayısıyla insanların oluşturduğu her türlü yapılanmanın küresel vatandaşlık görevidir. Ancak bugün, doğal çevrenin geldiği nokta bu görevin pek de başarıyla gerçekleştirilemediğini gözler önüne sermektedir. Bu tabloda, üretim ve sunum faaliyetlerini gerçekleştiren girişimcilerin payı da oldukça büyüktür. Bu nedenle girişimcilerin çevreye karşı olumlu tutuma sahip olmaları ve çevre koruma ile ilgili düzenlemeleri gerekçeleriyle içselleştirip faaliyetlerine yansıtmaları gerekmektedir. Bu doğrultuda, bu araştırmada 1056 girişimci adayının girişimcilik niyetleri ile çevresel tutumları irdelenerek planladıkları girişimlerde bulunmadan önce potansiyel girişimcilerde çevresel farkındalık ve hassasiyet oluşturarak çevreye duyarlı girişimciler yaratılmasına nasıl katkı sağlanacağı ele alınmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Toplanan veriler, araştırma sorularına göre SPSS v23.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda öğrencilerin girişimcilik niyeti puanlarının yüksek, ancak çevresel tutum puanlarının düşük olduğu görülmüştür. Bu açığın eğitimle ve e-öğrenme olanaklarıyla nasıl kapatılacağına ilişkin bir rapor hazırlanarak kurum yöneticilerine aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is the civic responsibility for all humans including all kinds of institutions created by them to respect nature. However, the situation, which the world is in today, reflects that humanity has not succeeded in this duty. The entrepreneurs carrying out manufacturing and service operations have a big role in the picture. Therefore, it bears importance that entrepreneurs have positive attitudes towards the environment and obey environmental regulations internalizing them with their reasons. To this end, this research aims at measuring 1056 potential entrepreneurs' entrepreneurial intentions and attitudes towards the environment to find the ways of raising awareness and sensitivity about nature among potential entrepreneurs and contributing to creating more environmentally sensitive entrepreneurs before they start their businesses. The research is descriptive. The data gathered was analyzed with SPSS V23.0 according to the research questions. The statistical analysis shows that students' entrepreneurial intention level is high whereas their environmental attitude is not positive. Finally, a report on how to fill this gap by education and e-learning opportunities has been prepared and presented to the senior management.