Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Afganistan
International Criminal Court and Afghanistan
- Tez No: 463527
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: International criminal court, Rome statute, Afghanistan, Taliban, 9/11 terror attack and USA
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra savaş suçlularının yargılanması için Nüremberg ve Tokyo Uluslararası Askeri Ceza Mahkemeleri galip devletler tarafından kurulmuştur. Bu mahkemeler galip devletler tarafından kurulduğu için birtakım eleştirilere maruz kalsa da uluslararası hukukun gelişmesi konusunda sağladığı katkılar neticesinde günümüzde hukukçular tarafından olumlu gözle bakılmaktadır. Bu çalışmada, iki mahkemenin ardından Eski Yugoslavya ile Ruanda ve diğer ad hoc niteliğine sahip uluslararası ceza mahkemelerinin BMGK'nin aldığı kararlarla kurulmuş olması, UCM'nin kurulma sürecinin hızlanmasına neden olmasıyla beraber önemli rol oynadığına değinmektedir. Aynı zamanda UCM'nin bağımsız, evrensel ve daimi olmasına ve içerdiği suçları işleyen kişiler hakkında ve tabi oldukları ülkelerde sürdürmüş olduğu davalara da yer verilmektedir. Diğer yandan Afganistan'da Sovyetler Birliğiyle yaşanan çatışmalar, bitmeyen iktidar kavgası ve 11 Eylül terör saldırılarından sonra gündeme gelen gelişmeler ele alınmasıyla birlikte Taliban'ın tekrar hükümete karşı başlattığı silahlı mücadeleri ve çatışmalar sırasında taraf olan bütün taraflar tarafından işlenen ağır suçlar incelenmektedir. Bu amacı göz önünde tutarak, Afganistan UCM'nin bir taraf ülkesi olarak Savcılık Bürosu tarafından öne sürdürülen ön incelemeler karşısında barış ve adaletin sağlanması için hukuki yükümlülüğü gözden geçirilmektedir. Aynı zamanda Afganistan'da barış, güvenlik, istikrarın neden sağlanamamasına ilişkin ve hükümet kurumlarına devam eden yolsuzluğa değinilmeye çalışılmaktadır. Anahtar Sözçükler: Uluslararası Ceza Mahkemesi, Roma Statüsü, Afganistan, Taliban, 11 Eylül Terör Saldırısı ve ABD.
Özet (Çeviri)
After the Second World War victorious allied countries able to form the international military tribunal to prosecute the war crimes in Nuremberg and Tokyo. Despite criticism because it was found by victorious allied government it could able to contribute positive outcome to international law. In this thesis, the establishment of the former Yugoslavia and Rwanda and the other adhoc international tribunal courts was founded by the decision of United Nations Security Council. And this process played a significant role to fasten the foundation of international criminal court. As the same time the International Criminal Court is universal, independent, permanent and the individual that involved in crimes and the legal procedures that take place in the main countries are also included. In other side the Soviet Union war in Afghanistan, and the civil war between competing forces and together with the outcome of 9/11 attack and the new wave of war that Taliban waged against government and investigating the crimes that has been commuted during the arms conflict from all sides. Keeping these purposes in mind, Afghanistan as a member of International Criminal Court the preliminary investigation that has been undertaking by the Office of the Prosecutor to maintain peace and justice is to keep the constitutional stability of Afghanistan. As the same time, investigating the peace, security and stability related problems and corruption in governmental institution.