Türkiye ve Afganistan'da uyuşturucu suçları ve yargısı
Drug crimes and procedure in Turkey and Afghanistan
- Tez No: 482114
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜLGEN ASLAN DÜZGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Uyuşturucu ve uyarıcı maddeler, Uyuşturucu madde suçları, uyuşturucu mahkemeleri, Afganistan yargısı, Türkiye ceza adalet sistemi, Narcotic drugs, Narcotic drugs crimes, drug courts, Afghanistan judiciary, Turkish Criminal Justice System
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Uyuşturucu maddeler günümüzde tüm devletler için sosyal, ekonomik, sağlık ve hukuki yönleri olan çok boyutlu bir sorun olup uyuşturucu madde bağımlılığı her dönemde kamu sağlığı ve ekonomik düzen için gittikçe tehlike artmaktadır. Bundan dolayı uyuşturucu madde imal ve ticareti ile mücadelede uluslararası işbirliği her geçen gün daha güçlenmekte, bu suçlar için ağır yaptırımlar öngörülmektedir. Afganistan'ın en önemli güvenlik sorunlarından birisi de afyon üretimi ve bundan üretilen uyuşturucu maddelerdir. Afganistan'daki iç sorunlar, ülkede uyuşturucu ile mücadelenin etkinliğini olumsuz etkilemekteyse de Afganistan İslam Cumhuriyeti uyuşturucu ile mücadele amacıyla birçok kanun çıkarılmıştır. Türkiye, başta uyuşturucu madde imali, ticareti ve kullanımı olmak üzere birçok organize suç örgütü ile etkin ve başarılı bir şekilde mücadele göstermektedir. Bu başarılı mücadelenin alt yapısını oluşturan Türkiye'nin uyuşturucu suçları konusundaki Ceza Hukuku ve Ceza Muhakemesi Hukuku düzenlemeleri Afganistan'da yürürlükte olan uyuşturucu suçları ve yargısına yönelik yeni fikirler sunabilecekler. Bu tez çalışması uyuşturucu madde suçlarına odaklanarak Türkiye ve Afganistan Ceza Hukuk karşılaştırılmasını amaçlamaktadır. Karşılaştırmalı hukukun en temel kaynağını ulusal kanuni düzenlemeler oluşturmaktadır. Böylece kanunlar birbirileri ile kıyaslanarak güçlü ve zayıf yanlarının görülmesi sağlanabilir ve bu ulusal kanunlara eleştirel bir gözle bakılmasına ortam hazırlayabilir.
Özet (Çeviri)
Narcotic drugs have been a multidimensional problem for all states with its social, economic, health and criminal law aspects. It brings high risks for public health and economic life. So the international cooperation among the states for the fight against narcotic drugs are strengthened day by day and much more heavier punishments are applied for these crimes. One of the most important security issues of Afghanistan is opium and drugs which were produced from opium. Even though the political crises are affecting negatively the Islamic Republic of Afghanistan has been enforcing many laws against narcotic drugs. Turkey has been fighting successfully against organized crimes especially organized drug smuggling and drug using. Analyzing the criminal law of Turkey which provides the legal basis for this successful fight against drug crimes will give new ideas for Afghan authorities concerning the criminal law aspects. This thesis aims to compare the articles of criminal law and criminal procedural law of Turkey and Afghanistan focusing on narcotic drug crimes. Articles of the law compose the basis of comparative law studies. So, the strong and weak aspects of laws can be seen and the national laws can be considered critically.