Mechanical, thermal and flammability properties of huntite hydromagnesite reinforced polyurethane elastomer
Huntit hidromagnezit takviyeli poliüretan elastomerin mekanik, termal ve yanmazlık özelliklerinin incelenmesi
  1. Tez No: 463588
  2. Yazar: TÜRKAN GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL BAYRAMLI, DOÇ. DR. MEHMET DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: huntit, hidromagnezit, termoplastik poliüretan, yanmazlık, mekanik özellikler, huntite, hydromagnesite, thermoplastic polyurethane, flame retardancy, mechanical properties
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Poliüretan elastomer (Termoplastik Poliüretan-TPU) sağladığı üstün özellikleri nedeni ile özellikle otomotiv ve inşaat endüstrisinde, ayakkabı, ambalaj, koruma kıyafetleri, kablolar, teller, borular gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. Huntit ve hidromagnezit 1980 den bu yana alev geciktirici olarak kullanılan doğal minerallerdir. Bu mineralin dünyadaki en büyük rezervi Türkiye'dedir. Mevcut çalışmanın temel amacı alev geciktirici huntit ve hidromanyezit içeren TPU esaslı kompozitlerin, genleşen grafit ile ve genleşen grafit kullanılmadan, yanma ve termal bozunma özelliklerinin araştırılmasıdır. Kompozitlerin yanma ve termal bozunma özellikleri LOI, UL-94 standardı, termogravimetrik analiz (TGA) ve kütle kaybı kalorimetre ile incelenmiştir. Kütle kaybı kalorimetre testinden sonra kalan kalıntılar, toplam yansıma geçirgenliği azltılmış – Fourier dönüşümlü kızılötesi spektrometre (ATR-FTIR), X-ışını kırınımı (XRD) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. Kompozitlerin mekanik özellikleride, çekme testi ve dinamik mekanik analiz (DMA) ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Polyurethane elastomer (Thermoplastic Polyurethane-TPU) has desirable properties for many applications including footwear, packaging, protective coatings, cables, wires and tubes in the mainly automotive and construction industries. Huntite and Hydromagnesite are naturally occurring minerals that has been used as fire retardants commercially since the late 1980's. The World's largest reserve of this mineral has been found in Turkey. The main purpose of present work is to investigate the combustion and thermal degradation characteristics of the flame retardant TPU based composites containing huntite and hydromagnesite with and without expandable graphite. The combustion and the thermal degradation characteristics of composites are investigated by LOI, UL-94 standard, thermogravimetric analysis (TGA) and mass loss calorimeter. Char residues remained after mass loss calorimeter test are investigated by conducting attenuated total reflectance – Fourier-transform infrared spectroscopy (ATR-FTIR), X-ray diffraction (XRD) and scanning electron microscopy (SEM) analysis. The mechanical properties of the composites are also investigated by tensile testing and dynamic mechanical analysis (DMA).