Behavioral display of lumbar curvature in response to the opposite sex
Lombar lordozun karşı cinse davranışsal sergilenmesi
  1. Tez No: 463664
  2. Yazar: ZEYNEP ŞENVELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LAITH AL- SHAWAF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Lombar lordoz, davranışsal sergileme, fiziksel çekicilik, eş tercihi, kadın cinsel davranışları, Lumbar curvature, behavioral display, physical attractiveness, mate preference, female sexual behavior
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu tezde, kadınların çekici buldukları karşı cinsten bir birey karşısında omurgalarını varsayılan optimal lombar lordoza (45.5 derece) yakınlaştırmak için omurgalarında değişiklik yapacakları hipotezi incelenmiştir. Deney düzeneği, a) katılımcıların deneyde rol alan erkek asistanı ne kadar çekici bulduklarını gösteren değerlendirme ile katılımcıların optimum lordozdan sapma miktarı arasındaki ilişki, ve b) katılımcıların deneyde rol alan erkek asistanı ne kadar çekici bulduklarını gösteren değerlendirme ile sergilemiş oldukları lordoz miktarı arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Bu inceleme esnasında ilişkiyi etkilemesi mümkün olduğu düşünülen çeşitli faktörler (katılımcıların kendilerini ne kadar çekici bulduğu, özgüvenleri, kişilik özellikleri ve sosyoseksüel oryantasyonları) göz önünde bulundurulmuştur. Birincil analizlerin sonucunun gösterdiği üzere katılımcıların erkek asistanı görmeden önce ve gördükten sonra sergiledikleri lordoz miktarında istatistiksel önem taşıyan bir fark elde edilmiştir. Bu değişikliğin sebebini anlamak amaçlı yapılan analizler sonucu, önceden belirtilmiş olan faktörlerden yalnızca sosyoseksüel oryantasyonunun değişikliğe etkisi olduğu bulunmuştur. Geri kalan faktörlerin analizi yapılan iki ilişkiye de (a ve b) istatistiksel anlamda önem teşkil eden bir etkisi olmadığı görülmüştür. Bu çalışmanın kadınların karşı cinsten çekici buldukları bir birey karşısında kendi çekiciliklerini arttırmak amacı güderek lombar lordozlarını davranışsal olarak nasıl sergiledikleriyle ilgili anlayışımızı arttırması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis was to investigate the hypothesis that women adjust their lumbar curvature to approach the suggested biomechanical optimum of 45.5 degrees in response to the presence of an attractive member of the opposite sex. The experiment was designed to examine the relationship between a) participants' ratings of an attractive male confederate and the displayed change in deviation from the optimum displayed by women, and b) participants' ratings of the attractive male confederate and the displayed change in the absolute degree of lumbar curvature, both while controlling for potential confounds such as participants' self-perceived physical attractiveness, self-esteem, personality traits, and sociosexual orientation. Initial statistical analyses revealed a significant change in participants' lumbar curvature pre- to post-exposure to the attractive male confederate. Subsequent analyses to examine the nature of the change indicated that socio-sexual orientation reliably predicted the change in lumbar curvature, but not the change in deviation from the optimum. The remaining variables predicted neither the change in lumbar curvature nor the change in deviation from the optimum significantly. This study is aimed at increasing our understanding of the behavioral display of lumbar curvature for self-promotion purposes in response to the presence of opposite sex.