Molecular mechanism for adenosine regulation of dendritic cells
Adenozinin dendritik hücreler üzerindeki etkilerinin moleküler mekanizması
  1. Tez No: 463667
  2. Yazar: MERVE KAYHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞLAR ÇEKİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Biyoloji, Allergy and Immunology, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Adenozin reseptörleri, cAMP sinyali, PKA, EPAC, dendritik hücreler, Adenosine receptors, cAMP signaling, PKA, EPAC, dendritic cells
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Hücre dışı adenozin konsantrasyonu ve adenozin reseptörü ekspresyonları hücre ölümü, yaralanması veya inflamasyon sonucu artar. Antijen sunan hücreler adenozin ile karşılaştığında immun baskılayıcı şekilde hareket ederler. Bu bilgilere rağmen dendritik hücrelerin adenozin tarafından nasıl etkilendiği ve etki mekanizmaları hala bilinmemektedir. Biz bu çalışmada adenozin reseptörü stimülasyonunun dendritik hücre aktivasyonu üzerinde immun baskılayıcı bir etkisi olduğunu gösterdik. Adenozin reseptör sinyali hücre içi cAMP miktarını arttırırken MAPK, NF-κB ve IRF3 gibi önemli immune yolakların fosforilasyonunu etkilemedi. Özellikle beraber kullanıldıklarında EPAC ve PKA spesifik cAMP analogları adenozinin etkilerini fenokopiledi. Adenozin ve PKA-EPAC spesifik cAMP analogları anti-inflamatuar olarak bilinen cFos ve NR4A reseptörlerinin ekspresyonlarını arttırdı. Dahası, aynı şekilde adenozin analoğu ve PKA-EPAC spesifik cAMP analoğu ile işlem görmüş dendritik hücre besiyeri T hücreleri ile kültür edildiğinde T hücrelerinden salınan IFNγ miktarında düşüş gözlendi. Sonuç olarak bu bilgiler doğrultusunda dendritik hücrelerin adenozin tarafından aktive edilen yolaklarında PKA ve EPAC proteinlerinin ikisinin birlikte iş gördüğü ve NR4A ve cFOS moleküllerinin ekspresyonlarında bir artış olduğu gözlemlenmiştir. Bu bulgular bağışıklık sistemi ile alakalı kanser veya alerji gibi hastalıklarda adenozin reseptörlerinin hedeflenerek yeni tedavi edici yaklaşımların geliştirilmesine katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
Cell death, inflammation or other cellular stress factors cause accumulation of adenosine in the extracellular space. Adenosine has immunosuppressive effects on antigen presenting cells. However, molecular mechanisms for adenosine regulation of dendritic cells are poorly understood. Here we showed that adenosine receptor signaling promotes an anti-inflammatory dendritic cell phenotype. While adenosine receptor signaling increased intracellular cAMP levels, phosphoactivation of major inflammatory pathways such as MAPKs, NF-κB and IRF3 were not affected. Adenosine's effects were phenocopied by cAMP. Specific cAMP analogs for EPAC and PKA pathways indicated that adenosine activates both intracellular cAMP receptors to inhibit dendritic cell activation. Anti-inflammatory cFOS and NR4A receptor family expressions were increased by adenosine or EPAC and PKA specific cAMP analogs. Furthermore, T cells incubated with the medium of dendritic cells, which prestimulated with adenosine receptor agonist and PKA-EPAC specific cAMP analogs, produced less IFNγ. Overall our data suggest that dendritic cells are regulated by adenosine through both PKA and EPAC pathways and increased the expression of NR4A nuclear orphan receptors and cFOS. Our findings suggest that for effective targeting of adenosine or other cAMP-inducing receptors both PKA and EPAC are important to modulate immune responses.