Molecular mechanisms of adenosine regulation of helper T cell responses
Adenozinin yardımcı T hücresi yanıtlarının regülasyonundaki moleküler mekanizmaları
  1. Tez No: 463669
  2. Yazar: ALTAY KOYAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞLAR ÇEKİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Biyoloji, Allergy and Immunology, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Adenozin, Adenozin Reseptörleri, Foxo1, Yardımcı T hücreleri, Adenosine, Adenosine Receptors, Foxo1, Helper T cells
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Yardımcı T hücrelerinin, farklı fonksiyonel alt gruplara polarizasyonu, immün kökenli hastalıkların ilerlemesine olan etkileri nedeniyle önem teşkil etmektedir. T hücresi reseptör uyarımını takiben oluşan hücre aktivasyonu ve immünojenik yanıtın ortaya çıkardığı en büyük etkilerden biri, ekstrasellüler adenozin miktarının artışı ve adenozin reseptörü A2A nın up-regülasyonudur. Adenozin A2A reseptör uyarımı, yardımcı T hücre cevaplarının düzenlenmesi için hücre içi cAMP miktarını arttırır. cAMP nin hücre içi reseptörleri, PKA ve EPAC proteinleri, cAMP nin alt yolağı ile oluşan hücresel cevapları düzenler. Bu çalışmada, adenozinin, Th1 polarizasyonunu, diğer fonksiyonel T hücresi altgruplarından farklı olarak baskıladığını göstermekteyiz. Adenozin sinyali, Th2 dışındaki bütün polarizasyon koşullarında T hücresi birikimini kuvvetli bir biçimde azaltmaktadır. Adenozin aracılı T hücresi birikimindeki azalış, azalmış proliferasyon ve sağkalım ile ilişkilidir. PI3K-AKT yolağı, Akt fosfo-aktivasyonunu hedefleyerek, immün yanıtın düzenlenmesindeki en temel faktörlerden biridir. Akt nin hedeflerinden biri olan Foxo1, Akt fosforilasyonuyla inhibe edilmektedir. Foxo1'in T hücresi proliferasyonunu baskıladığı ve T hücresi göçü ve sağkalımında önemli olduğu bilinmektedir. Mekanistik çalışmalar göstermektedir ki, adenozin sinyali, TCR alt yolağı olan Akt ve Foxo1 fosforilasyonunu azaltmaktadır. Foxo1 inhibitörü olan AS1842856, adenozin reseptör uyarımı sonrası azalan T hücresi birikimini, özellikle Th1 ve Th17 koşullarında, proliferasyonu etkilemektense T hücresi sağkalımını arttırarak geri çevirmektedir. PKA ve EPAC spesifik analoglar ile yapılan daha ileri çalışmalar, her iki yolağın da Th1 polarizasyonunun baskılanması için gerekli olabileceğini göstermektedir; bununla beraber, T hücresi proliferasyonunun inhibisyonundan ağırlıklı olarak PKA yolağı sorumludur. Bu çalışmanın sonuçları, başlıca immünoregülatör yolaklarının potansiyel hücre içi etkilerinin anlaşılmasında önemli çıkarımlara sahiptir.
Özet (Çeviri)
Polarizations of helper T cells into different functional subsets is important in order to influence the progression of immune-related diseases. One of the major outcomes in immune cell activation and generation of immunogenic response followed by TCR stimulation, is elevation of extracellular adenosine and upregulation of adenosine A2A receptors. Adenosine A2A receptor stimulation elevates intracellular cAMP to regulate helper T cell responses., Intracellular receptors of cAMP, PKA and EPAC proteins regulate cellular responses downstream of cAMP. In this study, we showed that adenosine differentially suppresses Th1 polarization rather than polarization of other functional T cell subsets. Adenosine signaling strongly decreased T cell accumulation in all the polarizing conditions except for Th2 condition. Adenosine-mediated decrease in T cell accumulation is associated with decreased proliferation and survival. PI3K-AKT pathway by targeting the Akt phospho-activation is one of the essential factors for regulation of immune response. One of the targets for Akt is Foxo1, which is inhibited by Akt phosphorylation. Foxo1 is known to suppress T cell proliferation and important in T cell trafficking and survival. Mechanistic studies have shown that adenosine signaling decreases the phosphorylation of Akt and Foxo1 molecules downstream of TCR. A Foxo1 inhibitor, AS1842856, reverses the reduction in T cell accumulation after adenosine receptor stimulation in particularly Th1 and Th17 conditions by increasing T cell survival in these conditions rather than T cell proliferation. Further studies using PKA and EPAC specific analogs indicated that both pathways may be required for adenosine mediated suppression of Th1 polarization; however, PKA pathway alone is largely responsible from inhibition of T cell proliferation. Results of this study have major implications to understand potential cell-intrinsic effects of one of the major immunoregulatory pathways.