Design dual axis sun power tracking system using arduino
Arduino kullanarak çift-eksenli güneş takip sisteminin tasarımı
  1. Tez No: 463702
  2. Yazar: SABAN JAWHAR MOHAMMED SHAREEF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİ GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arduino, Fotovoltaik panel, Çift-eksenli güneş takipçisi, Arduino, PV panel, Two-direction solar tracker
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Günümüzde elektrik kullanımına olan talep belirgin bir şekilde artmış durumda. Güneş enerjisi çevre dostu ve temiz olduğu için alternatif bir enerji kaynağı olarak geniş kullanım alanları bulmuştur. Güneş enerjisinden, kullanılan paneller sayesinde en yüksek verimin alınabilmesi için güneşi iki yönlü olarak takip eden çift-eksenli bir sistem tasarlanıp kullanılmıştır. Güneşi takip eden çift-eksenli sistemin her iki eksenin kontrolü ve panelden gelen bilgilerin depolanması için Arduino Mega 2560 kullanılmıştır. Tasarlanan bu sistemde gökyüzünde seyreden güneşin olduğu yerin belirlenip güneş ışınlarının onu takip eden sistemdeki panellere dik gelecek şekilde ayarlanabilmesi için 4 adet LDR kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the present time, the demand on electricity utilization escalated noticeably. As an alternative source of energy, solar energy is utilized widely as it is an eco-friendly and clean source of energy. In order to acquire the highest efficiency for solar panel, the system of dual axis solar tracking is designed and utilized for tracking the Sun's position throughout sunshine. For controlling the rotation of the dual axis solar tracking system and saving the information inside it, the Arduino Mega 2560 is utilized. For detecting the location of the sun in the sky, four LDRs are employed in order that the tracking system follows and makes vertical sunlight on the surface of the photovoltaic panel.