Van balığı (Alburnus tarichi Güldenstädt, 1814) derisinin üreme göçü sırasında iki farklı sucul ortamda histolojik olarak incelenmesi
Histologic investigation of Van fish skin in two different aquatic habitat during reproductive migration
  1. Tez No: 463742
  2. Yazar: FADİME İRİBUĞDAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET REGAİB OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Alburnus tarichi, Deri, Histoloji, Mukus hücreleri, Van Balığı, Alburnus tarichi, Histology, Mucous cell, Skin, Van Fish
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Van Balığı, anadrom bir balık olduğu için üreme amacıyla Van Gölünün ekstrem şartlarından göle dökülen tatlı sulara toplu bir şekilde göç eder. Aynı şekilde üremesini tamamlayan balıklar tekrar beslenmek amacı ile göl ortamına geri döner. Bu iki farklı sucul ortamda deri, suyun farklı fizikokimyasal etkilerine maruz kalır. Bu çalışmada, derinin üreme göçü esnasında histolojik değişimleri incelendi. Deri histolojik olarak incelendiğinde keratinsiz bir epidermis tabakası ve bu tabaka içerisinde mukus hücreleri, kulüp hücreleri, kromotofor hücreleri ve diğer epitelial hücreleri içerdiği gözlendi. Epidermis kalınlığının göl ortamında tatlı suya göre daha kalın olduğu belirlendi. Mukus hücresinin farklı sucul ortamlarda (akarsu ve göl) hem çapının hem de kimyasal içeriğinin değişim gösterdiği belirlendi. Bu nedenle Van Balığı derisinde farklı tiplerde mukus hücrelerinin bulunduğu düşünülmektedir. Belirtilen bu değişiklikler vücudun farklı bölgelerinde (dorsal ve ventral) farklılık gösterir. Deride epidermiste tat tomurcukları ve ventral bölgenin dermisinde yanal çizgi organı gözlendi. Fakat bazı balık türlerinde görülen zehir bezleri ve lüminisans organ belirlenemedi. Embriyonik dönemde deri üzerinde bol miktarda bulunan mitokondrice zengin hücreler (iyonositler) erişkin balığın derisinde bulunamadı. Derinin dermis tabakasında çok sayıda kromotofor hücreleri gözlendi. Ayrıca ventral bölgeden alınan kesitlerde yanal çizgi organı belirlendi. Van Balığında gözlenen bu histolojik ve histokimyasal değişimlerin balığın sucul ortamlara adaptasyonu için zorunlu olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Van Fish migrates due to breeding in fresh waters from Lake Van. The fish that complete their breeding return to the lake for feeding. In these two different aquatic environments, skin is exposed to different physicochemical effects of water. In the present histological changes in skin during reproductive migration were studied. When the skin was histologically examined, it was observed that there was a keratin-free epidermis layer, mucous cells, club cells, chromatophor and other epithelial cells in this layer. Thickness of the epidermis was found to be thicker in the fresh water than in lake environment. It has been determined that both the diameter and the chemical content of the mucus cell vary in different aquatic environments (fresh water and lakes). For this reason, it is thought that mucus cells are present in different types in the skin of Van Fish. At the same time, these changes are different in the different parts of the body (dorsal and ventral). Taste buds in epidermis and lateral line organ in the dermis of the ventral region were determinate. However, venom glands and luminal organ found in some fish species could not be identified. Mitochondrian rich cells (ionocytes) found numerously on the skin and yolk sac during the embryonic period were not found in the skin of the adult fish. A large number of chromophore cells were observed in the deep dermis layer. In addition, the lateral line organ was identified in the sections taken from the ventral region. These histological and histochemical changes in Van Fish are thought to be necessary for the adaptation of fish to aquatic environments.