Isolation, production and characterization of amylase from Bacillus sp. isolated from soil sample collected from the Northern Iraq region
Kuzey Irak bölgesinden toplanan toprak örneklerinden amilaz üreten Bacillusların izolasyonu ve karakterizasyonu
- Tez No: 463767
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL ÖĞÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Amilaz, Bacillus sp, Toprak, 16S rRNA, Amylase, Bacillus sp, Soil, 16S rRNA
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın materyalini; Kuzey Irak Bölgesinden toplanan toprak örnekleri oluşturdu. Toplam 10 toprak örneğinden izole edilen Bacillus S1 ve S2 izolatlarının amilaz enzimi yönünden pozitif olduğu görüldü. İzolatların proteaz üretme kabiliyetlerini belirlemek için Nişasta Agar kullanıldı. Petri kapları 30°C'de 48 saat inkübasyona bırakıldı. İnkübasyonu müteakip besiyerinin üzerini kaplayacak şekilde lügol çözeltisi ilave edildi. Nişastanın hirolize olduğu bölgelerde koloni etrafındaki seffaf bölgeler pozitif nişasta sindirimi, mor bölgeler ise negatif nişasta sindirimi olarak değerlendirildi. Bacillus S1 ve Bacillus S2 izolatları morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal özelliklerine ve 16S rRNA diziliş analizine göre teşhis edildi. Bacillus cinsine ait toplam altı izolatın 16S rRNA gen bölgesi filogenetik analizlerinde; S1 izolatının karşılaştırılan 980 nükleotitlik bölgede 1 nükleotit farklılığı ve %99,8 benzerlik ile Bacillus mojavensis LT221166'e, 2 nükleotit farklılığı ve %99,7 benzerlik ile Bacillus subtilis NR116017'e, 46 nükleotit farklılığı ve %95,3 Bacillus cereus NR114582'a ve 44 nükleotit farklılığı ve %95,5 Bacillus thuringiensis NR043403'e benzerlik gösterdiği belirlenmiştir. S2 izolatının karşılaştırılan 980 nükleotitlik bölgede 52 nükleotit farklılığı ve %93,6 benzerlik ile Bacillus mojavensis LT221166'e, 45 nükleotit farklılığı ve %94,3 benzerlik ile Bacillus subtilis NR116017'e, 1 nükleotit farklılığı ve %99,8 Bacillus cereus NR114582'a ve 1 nükleotit farklılığı ve %99,8 Bacillus thuringiensis NR043403'e benzerlik gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The material of this research; Collected soil samples from the northern Iraqi region. Bacillus S1 and S2 isolates from a total of 10 soil samples were found to be positive in terms of amylase enzyme. Starch Agar was used to determine the ability of the isolates to produce amylase. Petri dishes were allowed to incubate at 30°C for 48 hours. Following the incubation, the lugol solution was added to cover the medium. In the regions where starch was hydrolyzed, the transparent regions around the colony were evaluated as positive starch digestion and the purple regions as negative starch digestion. Bacillus S1 and Bacillus S2 isolates were identified by their morphological, physiological and biochemical characteristics and 16S rRNA sequencing analysis.In the phylogenetic analysis of 16S rRNA gene regions of six isolates of Bacillus genus; it was identified that in the compared region of 980 nucleotides, S1 isolate was similar to Bacillus mojavensis LT221166 with 1 nucleotide difference and 99,8% similarity; to Bacillus subtilis NR116017 with 2 nucleotide difference and 99,7% similarity; to Bacillus cereus NR114582 with 46 nucleotide difference and 95,3 % similarity and to Bacillus thuringiensis NR043403 with 44 nucleotide difference and 95,5% similarity. In the compared region of 980 nucleotides, S2 isolate showed similarity to Bacillus mojavensis LT221166 with 52 nucleotide difference and 93,6% similarity; to Bacillus subtilis NR116017 with 45 nucleotide difference and 94,3% similarity; to Bacillus cereus NR114582 with 1 nucleotide difference and %99,8 similarity and to Bacillus thuringiensis NR043403 with 1 nucleotide difference and %99,8 similarity.