Characterization of antioxidant properties of sulfur containing alkyne derivatives
Yapısında kükürt bulunduran alkin türevlerinin antioksidan özelliklerinin karakterizasyonu
  1. Tez No: 463785
  2. Yazar: BAHZAD AHMED KHORSHEED
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN KONUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alkin türevleri, Antioksidanlar, Antioksidan kapasite, Sülfür, Alkyne derivaties, Antioxidants, Antioxidant capacity, Sulfur
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Antioksidan özelliğe sahip moleküller etkilerini ya oksidasyonu yavaşlatarak yada bu olayı engeleyerek göstermektedirler. Bu etkilerini nispeten düşük konsantrasyonlarda bile gerçekleştirebilmektedirler. Bu sayede, insan sağlığı açısından önemli çeşitli fizyolojik rolleri gerçekleştirebilmektedirler. Antioksidan moleküller bu etkilerini serbest radikallere elektron vererek onları nötralize ederler ve böylece oksidatif hasarı önlemektedirler. Doğada bulunan, organik antioksidanların yapıları, özellikleri (fiziksel ve kimyasal) ve etki mekanizmaları birçok farklılık göstermektedir. Bu çalışmada, sentetik olarak üretilen ve yapısında sülfür içeren iki farklı alkin türevinin antioksidan özellikleri dört farklı antioksidan kapasite belirleme yöntemi (DPPH, ABTS, fosfomolibden ve indirgeme gücü testi) ile in vitro olarak test edildi. Antioksidan kapasite test sonuçlarına göre, sülfür içeren bu iki farklı alkin türevinin antioksidan kapasiteleri, DPPH ile indirgeme gücü testleri ile belirlenemedi. Buna karşın, 3-((2-(metiltiyo)fenil)etinil)tiyofen'in ABTS metodu ile yapılan ölçümünde 2-etinil-3-(feniletinil)tiyofen'e kıyasla daha yüksek antioksidan kapasite gösterdiği belirlendi. Ayrıca, fosfomolibden metodu ile yapılan antioksidan kapasite ölçümünde ise 2-etinil-3-(feniletinil)tiyofen'in 3-((2-(metiltiyo)fenil)etinil)tiyofen'egöre daha yüksek antioksidan kapasite gösterdiği belirlendi. Sonuç olarak, bu tezdeki tüm sonuçlar, test edilen bu bileşiklerin, bu antioksidan kapasite belirleme testlerine göre potansiyel ilaç adayı olmadıklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
An antioxidant is simply defined as a molecule that is capable of preventing or slowing the oxidation of other molecules. It does so even at relatively low concentration, thus having diverse physiological roles in the body health. An antioxidant molecule is stable enough to give an electron to a rampaging free radical and neutralize it, hence preventing oxidative damage. There are a lot of differences in naturally occurring antioxidants in their composition, properties (physical and chemical) and action mechanisms. In this study, four different antioxidant capacity determination methods (DPPH, ABTS, phosphomolybdenum and reducing power tests) were used to test in vitro antioxidant capacity of two different sulfur containing alkyne derivatives. According to the antioxidant capacity test results, antioxidant capacities of both sulfur containing alkyne derivatives could not be determined with DPPH and reducing power methods. However, it was found that 3-((2-(methylthio)phenyl)ethynyl)thiophene showed higher antioxidant capacity compared to 2-ethynyl-3-(phenylethynyl)thiophene in ABTS assay. In addition, 2-ethynyl-3-(phenylethynyl)thiophene showed higher antioxidant capacity compared to 3-((2-(methylthio)phenyl)ethynyl)thiophene in the phosphomolybdenum assay. Consequently, all results in this thesis indicated that both tested compounds did not seem to be potential drug candidate according to these antioxidant capacity determination tests.