Sentetik benzaldehit türevlerinin antioksidan kapasitelerinin belirlenmesi ve insan meme kanseri hücrelerine etkilerinin araştırılması
Determination of antioxidant capacities of synthetic benzaldehyde derivaties and analyse their effects on human breast cancer cells
  1. Tez No: 463795
  2. Yazar: SELAHATTİN AYDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN KONUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Antioksidan kapasite, Benzaldehit türevleri, Meme kanseri, Antioxidant, Antioxidant capacity, Benzaldehyde derivatives, Breast cancer
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Birçok hastalığın sebebi olan ve vücudumuzda gerçekleşen metabolik tepkimeler sonucunda oluşan birçok radikal molekül vardır. Bu oluşan radikaller vücudun savunma sistemleri sayesinde hızlıca nötrleştirilerek zararsız hale getirilirler. Ancak, başta stres olmak üzere birçok çevresel etkenden dolayı bu radikallerin miktarı giderek artmakta ve bu artış savunma sistemlerinin nötrleştireceği seviyenin üstüne çıkmaktadır. Bu noktada eğer dışarıdan vücuda bir takviye yapılamazsa başta kanser olmak üzere bir çok ağır hastalık ortaya çıkabilmektedir. Bu takviyenin adı ise antioksidan takviyesidir. Antioksidanlar birçok bitkinin sekonder metaboliti'dir. Doğal antioksidanların yanı sıra sentetik olarak elde edilen antioksidanlarda ilaç olarak tercih edilmektedir. Bu tez çalışmasının giriş kısmında doğal antioksidanlar yerine neden sentetik antioksidanların ilaç olarak daha çok tercih edildiğinden bahsedilmektedir. Bu tez çalışmasında, iki farklı benzaldehitin (5-bromo-2-(prop-2-in-1-iloksi)benzaldehit, 3,5-di,-tert-bütil-2-(prop-2-in-1-iloksi)benzaldehit) antioksidan kapasiteleri in vitro olarak 4 farklı antioksidan kapasite belirleme metodu ile test edildi. İkinci aşamada ise bu iki sentetik benzaldehit türevi meme kanser hücreleri (MCF-7) üzerine uygulanarak bu türevlerin kanser hücrelerinin canlılık oranını nasıl etkilediği XTT sitotoksisite testi ile belirlendi. Hem antioksidan kapasite testlerinde hem de sitotoksisite testinde 3,5-di,-tert-bütil-2-(prop-2-in-1-iloksi)benzaldehit'in 5-bromo-2-(prop-2-in-1-iloksi)benzaldehit'ten daha etkili olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
There are many radicals that are caused by many diseases and often occur in the body as a result of many metabolic reactions. When these radicals are formed, they are rapidly neutralized by the body's defense systems and rendered harmless. However, due to many environmental influences, especially stress, the amount of these radicals overstands the level that defensive systems neutralization capacity level. At this point, if there is no supplement into the body from outside, many serious diseases, especially cancer, can be occur. These supplements are called antioxidants. Antioxidants are the secondary metabolites of many plants. Along with natural antioxidants, synthetically obtained antioxidants are preferred as drugs. In the introduction part of thesis, it is mentioned that the reasons why synthetic antioxidants are preferred as a drug rather than natural antioxidants. In this study, antioxidant capacities of two different benzaldehyde (5-bromo-2- (prop-2-yn-1-yloxy) benzaldehyde and 3,5-di-tert-butyl 2-(prop-yloxy) benzaldehyde were tested as in vitro with 4 different antioxidant capacity determination methods. In the second step, these two synthetic benzaldehyde derivatives were applied on breast cancer cells (MCF-7), and the effect of benzaldehyde on cancer cell viability was determined with XTT cytotoxicity test. In both antioxidant capacity tests and cytotoxicity tests, it was determined that 3,5-di-tert-butyl 2-(prop-yloxy) benzaldehyde benzaldehyde was more effective than 5-bromo-2-(prop-2-yn-1-yloxy).