Agomelatinin genetik absans epilepsi modeli olan WAG/Rij sıçanlarda EEG aktivitesi üzerine olan etkisi
The effect of agomelatin on eeg activity of the genetic absence epilepsy model, WAG/Rij rats
- Tez No: 463868
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DUYGU ÇAKIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Absans epilepsi, WAG/Rij, agomelatin, melatonin, Absence epilepsy, WAG/Rij, agomelatin, melatonin
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Epilepsi, beyindeki hücrelerin kontrol edilemeyen, ani, aşırı ve anormal deşarjlarına bağlı olarak ortaya çıkan, spontan tekrarlayan nöbetlerle karakterize olan disfonksiyonel bir bozukluktur. Absans epilepsi idiyopatik jeneralize epilepsilerin tipik bir örneğidir. Göze çarpan bir konvulsiyon olmaksızın ani geçici şuur kaybı ile kendini gösterir. Absans nöbetler beyinde eksitatör mekanizmaların inhibitör mekanizmalara baskın hale geldiği konvulsif epilepsilerin aksine inhibitör mekanizmaların ön plana çıkmasıyla oluşur.Sunulan çalışmada melatonerjik M1 ve M2 reseptör agonisti ve seratonerjik 5-HT2C reseptör antagonisti olan agomelatinin WAG/Rij sıçanlarda görülen diken dalga deşarjları (DDD) üzerine olan etkisinin incelenmesi hedeflendi. Agomelatin beyinde aynı anda birden fazla nörotransmitter sistemi üzerinde etkili bir madde olduğundan antiepileptik etkisinin hangi sistem üzerinden gerçekleştiğinin ortaya konulması zorlaşmaktadır. Bu konuya ışık tutabileceği düşünülerek agomelatinin etki mekanizması antiepileptik etkileri daha önceki çalışmalarda ortaya konmuş bir madde olan melatonin ile karşılaştırmalı olarak araştırılmıştır.Çalışmamızda, 21 adet WAG/Rij ırkı erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlara EEG değerlendirmesi yapabilmek amacıyla, kafataslarına tripolar elektrot yerleştirildi. İyileşme periyodunu takiben sabah 09:00'da 2 saatlik EEG kayıtları alındı. Daha sonra deney gruplarına 7 gün boyunca sırasıyla serum fizyolojik (1 cc; i.p), agomelatin (40 mg/kg; i.p) ve melatonin (40 mg/kg; i.p) enjeksiyonu yapıldı. Bu sürenin sonunda yine aynı saatte 2 saatlik EEG kayıtları alındı. Kayıtların sonunda DDD sayısı ve süresi hesaplandı.Sonuç olarak, hem agomelatin hem de melatonin uygulanması ile hayvanların EEG kayıtlarında gözlenen toplam DDD sayısı ve süresi istatistiksel olarak anlamlı şekilde azaldı. Sonuçlarımıza göre agomelatinin sistemik uygulanması WAG/Rij ırkı sıçanlarda genetik absans epilepsi nöbetleri üzerine azaltıcı etki göstermektedir. Agomelatinin bu etkisi melatonin uygulanması ile elde edilen sonuçlarla oldukça benzer bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a dysfunctional disorder due to uncontrolled, sudden, severe and abnormal discharges of the brain cells characterized by spontanous repetitive seizures. Absence epilepsy is a typical example of idiopathic generalized epilepsies. It is characterized by sudden transient loss of consciousness in absence of an apparent convulsion. Absence seizures, unlike convulsive epilepsies in which the excitatory mechanisms exceed the inhibitory ones, are caused by inhibitory mechanisms coming in to prominence.The present study was aimed to evaluate the effect of the melatonergic M1 and M2 receptor agonist and serotonergic 5-HT2C receptor antagonist, agomelatin on spike wave discharges seen in EEG recordings of the WAG/Rij rats. Since agomelatin is a substance effective on many neurotransmitter systems of the brain, it is difficult to distinguish the route of its antiepileptic effect. We studied the effects of agomelatine in comparison to melatonin, a substance which is known to have antiepileptic effects.21 WAG/Rij male rats were used throughout this study. Tripolar electrodes were placed on their skulls in order to perform EEG evaluation. Following the recovery period 2 hours of EEG recorings were made at 09:00 am. Later the experimental groups were administrated normal saline (1 cc; i.p), agomelatin (40 mg/kg; i.p) and melatonin (40 mg/kg; i.p) injections for 7 days. Following this period, 2 hours EEG recordings were made again. The number of spike wave discharges and their durations were calculated.Consequently, the number of spike wave discharges and durations seen in the EEG recordings were found to be decreased following both agomelatin and melatonin administration. According to our results, the systemic administration of agomelatin attenuates the genetic absence epilepsy seizures in WAG/Rij rats. The repressive effect of agomelatin on the absence seizures was found similar to melatonin.