Soket cerrahilerinde sfer implantasyon ve diğer volüm replasman yöntemleri
  1. Tez No: 463925
  2. Yazar: ALİ GÜÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET MADEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Evisserasyon, hidroksiapatit implant, protez motilitesi, Evisceration, hydroxyapatite implant, prosthesis motility
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Kornea çıkarılarak uygulanan oblik ve posterior sklerotomi yöntemiyle gerçekleştirdiğimiz evisserasyon ameliyatlarının endikasyonları, hastaların demografik özellikleri ve ameliyat sonrası; komplikasyonlar, komplikasyon gelişen hastalardaki ek cerrahiler, protez motilitesi ve kozmetik sonuçlar değerlendirildi. Gereç-Yöntem: Tarafımızca evisserasyon uygulanan 45 hastanın 29'u erkek 16'sı kadındı. Ortalama yaş 45. 7 (veri aralığı 9-85 yıl) idi. Evisserasyon yapılan 45 hastadan 5 'i 14 yaş altındaydı. En fazla travma sonrası fitizik gözlerde ve absolü glokomlu gözlerde evisserasyon endikasyonu konuldu. 35 (% 77.7 ) hastada orta düzeyde, 10 (% 22. 3) hastada ise ileri düzeyde fitizis bulbi mevcuttu. Tüm olgulara hidroksiapatit implant yerleştirildi. 29 hastaya (% 64.4) 18 mm, 9 hastaya (% 20 ) 20 mm, 7 hastaya (% 15.6) da 16 mm çapında implant yerleştirildi. Protez motilitesi dört kardinal bakış (abdüksiyon, addüksiyon, elevasyon ve depresyon) yönlerindeki hareketliliğe göre: Protezde hiç hareket yok (0), tek yöne hareketi olanlar (1+), iki yöne hareketi olanlar (2+), üç yöne hareketi olanlar (3+) ve dört yöne hareketi olanlar (+4) olarak beş ayrı grupta değerlendirildi. Bulgular: Bu çalışmaya alınan 45 hastadan 5'inde implant açılması (%11) tespit edildi. Bu hastaların ikisine facia latadan alınan gereft ile, diğer üçüne de dermal-yağ greft ile soket revziyonu uygulandı. Dört kardinal yönde protez motilitesi (+4) 25 hastada, üç kardinal yönde (+3) protez motilitesi 12 hastada, iki kardinal yönde (+2) protez motilitesi 8 hastada izlendi. Sonuç: Çalışmamızda uyguladığımız evisserasyon yönteminde kornea ve tüm orbital içerik çıkartılır ve orbital hacim oblik sklerotomiler ve arka sklerotomiyle genişletirilir. Bu yöntem en fazla uygulanan evisserasyon yöntemidir. Bu cerrahi yöntem ve hastalarımızda kullandığımız poröz hidroksiapatit implantlar ile fonksiyonel ve kozmetik olarak başarılı sonuçlar elde edildi.
Özet (Çeviri)
Purpose: Indications of evisceration operations performed with oblique and posterior sclerotomy performed by corneal excision, demographic characteristics of the patients and postoperatively; complications, additional surgeons in patients with complications, prosthetic motility and cosmetic results were evaluated. Material and Methods: Evisceration of the 45 patients were 29 men and 16 women. Average age was 45.7 ( range 9- 85 years ) respectively. The most common indication for evisceration was traumatic phthisis bulbi and seriously glaucoma. 35 ( % 77.7 ) patients had moderte phthisis and 10 ( % 22.3 ) patients had severe phthisis. Hydroxyapatite implant were placed in all patients. 20 mm implants were placed in 9 patients ( % 20 ), 18 mm implants were placed in 29 patients ( % 64.4) and 16 mm implants were placed in 7 patients(%15.6). Prosthesis motility were assesed at four cardinal gaze; abduction, adduction, elevation and depression: No movement ( 0 ), one-way movement ( + 1 ), two-way movement ( + 2 ), three-way movement ( + 3 ), four cardinal directions movement ( + 4 ) were evaluated in five groups. Results: The study included 45 patients, implant exposure occurred in five patient. Prosthesis motility in the four cardinal directions ( + 4 ) in 25 patients, prosthetic motility in the three cardinal directions in 12 patients the two cardinal directions prosthesis motility was observed in 8 patients. Conclusion: In our study, cornea and all orbital content are removed by evisceration method and orbital volume is expanded by oblique sclerotomies and back sclerotomies. This method is the most applied evisceration method. This surgical method and the porous and hydroxyapatite implants used in our patients have resulted in functional and cosmetically successful results.