Primer perkütan koroner girişim uygulanan st yükselmeli miyokart infarktüs tanılı hastalarda galektin 3 değerinin kısa ve uzun dönem prognostik önemi
Short and long term prognostic importance of galectin 3 values in diagnosed st elevati̇on myocardial infarction in primary percutaneous coronary interventi̇on
  1. Tez No: 464000
  2. Yazar: UĞUR KÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ PÜŞÜROĞLU, DOÇ. DR. AYDIN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: ST segment yükselmeli miyokart infarktüsü, primer anjioplasti, GALEKTİN-3, ST elevation myocardial infarction, primary angioplasty, GALECTIN-3
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET AMAÇ: GALEKTİN-3'ün akut koroner sendrom (AKS) hastalarındaki prediktif değeri çalışılmış ve dökümante edilmiştir. GALEKTİN-3 ST segment yükselmeli miyokart infarktüslü hastalarda uzun dönem kardiyovasküler olay gelişimi ile ilişkisini araştıran fazla çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı Primer perkütan koroner girişim uygulanan ST segment yükselmeli miyokart infarktüslü hastalarda GALEKTİN-3'ün kısa ve uzun dönem prognostik önemini değerlendirmektir. YÖNTEM: Çalışmaya STYMI tanısı alan ve en az iki yıl takip edilen toplam 143 hasta dahil edilmiştir. Hasta popülasyonu başvuru GALEKTİN-3 değerleri baz alınarak iki gruba bölünmüştür. GALEKTİN-3 değeri 2390 pg/ml ve üzerinde olan hastalar yüksek GALEKTİN-3 grubu (n=71), GALEKTİN-3 değerleri 2390pg/ml altında olan hastalarda düşük GALEKTİN-3 grubu (n=72) olarak tanımlanmıştır. Çalışmada klinik özellikler, hastane içi, bir aylık, bir yıllık ve iki yıllık takipte meydana gelen olaylar analiz edilmiştir. BULGULAR:GALEKTİN-3 kardiyovasküler mortalitenin bağımsız bir göstergesi olmamasına rağmen hastane içi, bir aylık, bir yıllık ve iki yıllık kardiyovasküler mortalite, inme, non-fatal reinfaktüs ve TVR'nin içinde bulunduğu primer klinik sonuçlar yüksek galektin grubunda anlamlı derecede yüksek saptanmıştır(sırasıyla p=0.008, p=0.002, p=0.004, p=0.002). Yüksek GALEKTİN-3 değerleri kalp yetersizliği gelişimi ve hastaneye yatış ile de ilişkili bulundu. Cox çok değişkenli analizinde LVEF değeri,iki yıllık kardiyovasküler nedenlere bağlı mortalitenin bağımsız bir öngördürücüsü olarak bulunurken GALEKTİN-3 ise ilişkili bulunmamıştır(sırasıyla, p=0.009,p=0.291). SONUÇ: Yüksek GALEKTİN-3 değerinin, primer PKG uygulanan akut STYMI hastalarında, uzun dönemli kardiyovasküler mortalitenin bağımsız bir göstergesi olmamasına rağmen, kısa ve uzun dönemli istenmeyen kardiyovasküler olayların gelişimi, artmış kap yetersizliği ve hastaneye yatış ile ilişkili olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVES: The predictive value of GALECTIN-3 has been studied and documented in patients with acute coranary syndrome (ACS). There are not so many studies investigating the relationship between GALECTIN-3 and long term cardiovascular event development in STEMI patients. The aim of this study was to evaluate the short and long term prognostic value of GALECTIN-3 in patients with STEMI undergoing primary percutaneous coronary intervention (PCI). METHODS: A total of 143 patients who were diagnosed as STEMI and followed for at least 2 years were included to the study. The study population was divided into two groups based on admission GALECTIN-3 values. GALECTIN-3 value above 2390 was defined as high GALECTIN group, GALECTIN-3 value under 2390 was identified as low GALECTIN group.Clinical characteristics, in-hospital, 1 month, 1 year and two-years outcomes were analyzed in our study. RESULTS: Although GALECTIN-3 is not an independent predictor of cardiovascular mortality, the primary clinical outcomes including in hospital, 1 month, 1 year, 2 years CV mortality, non-fatal reinfarction, stroke and TVR were significantly higher in high GALECTIN group. (p=0.008, p=0.002, p=0.004, p=0.002, respectivly). High GALECTIN-3 levels were also associated with heart failure development and hospitalization.According to cox multivariate analysis, LV EF value was found to be an independent predictor of two years cardiovascular mortality, whereas GALECTIN-3 was not associated with (p=0.009, p=0.291). CONCLUSIONS: Although high GALECTIN-3 levels are not an independent predictor of long term CV mortality; are associated with the development of short and long acting adverse cardiovascular events, increase heart failure and hospital admission in acute STEMI patients receiving primary PCI.