Gebelerde hemoglobin değerinin gestasyonel diyabeti öngördürücü rolünün retrospektif incelenmesi
Retrospective examination of predictive role of pregnants'hemoglobin values' on gestational diabetes
- Tez No: 464017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE ADAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: gestational diabetes mellitus, hemoglobin, pregnancy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Yüksek hemoglobin düzeyinin, bozulmuş glukoz toleransı, tip 2 diyabet ve gestasyonel diyabet gelişimiyle ilişkili olduğuna dair literatürde artan bir fikir birliği vardır. Tam kan sayımında hemoglobin değerinin ölçümü bu ilişkinin değerlendirilmesi için basit ve ucuz bir yöntemdir. Bu çalışmada oral glukoz tolerans testi öncesindeki hemoglobin değerinin gebelikte gestasyonel diyabet tanısındaki öngördürücü değerini inceledik. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 24-28 gebelik haftasında başvuran ve gestasyonel diyabet taraması için oral glukoz tolerans testi yapılmış gebelerin takip dosya verileri kullanıldı. Tarama sonucunda 50 gestasyonel diyabetli gebe ve 50 sağlıklı gebe olmak üzere toplam 100 gebe çalışmaya dahil edildi. Gestasyonel diabetes tanısı Carpenter ve Coustan kriterlerine göre konuldu. Ortalama hemoglobin değerleri verilerden hesaplandı. Bulgular: Gestasyonel diyabetli (hasta) grubun ortalama hemoglobin değerleri 11.5±0.9, kontrol grubunun ortalama hemoglobin değerleri 10.9±1.1 olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: There is growing consensus in the literature that high hemoglobin value has a relationship on the development of impaired glucose tolerance, type 2 diabetes and gestational diabetes. Measuring the hemoglobin concentration provides a simple, cheap method for the assessment of these relationship. This study invastigated the predictive value of pre-oral glucose tolerace test hemoglobin value on the develepment of gestational diabetes mellitus in pregnancy. Material and Method: In this study, the file datas of 24-28 weeks pregnant women who underwent gestational diabetes screening for oral glucose tolerance test were used. As a result of screening , 50 women with gestational diabetes mellitus and 50 women without gestational diabetes mellitus were included in the study. Gestational diabetes mellitus was diagnosed by Carpenter and Coustan criteria. The average hemoglobin values were calculated from the data. Results: The average hemoglobin values of gestational diabetes (patient) group was 11.5±0.9, which was 10.9 ± 1.1 in the control group. Hemoglobin value showed a statistically significant difference between the patient and the control groups(p < 0.05). Conclusion: Some studies found significant relationship between the average value of hemoglobin values and gestational diabetes, but some of them didn't find significant relationship. We found significant difference between average hemoglobin values in gestational diabetes pregnant women and healthy pregnant women in our study.