Fibromiyaljili hastalarda uyku kalitesinin değerlendirilmesi ve denge ve fonksiyonel durum üzerine etkisinin araştırılması
Assessment of sleep quality in fibromyalgia and its effect on postural balance and functional status
  1. Tez No: 464018
  2. Yazar: YASEMİN BÖLÜKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, Uyku, Denge, Düşme, Fibromyalgia, Sleep, Postural balance, Accidental Falls
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı fibromiyalji tanılı hastalarda uyku kalitesi ve denge bozukluğunu değerlendirmek ve uyku kalitesi ile denge, fonksiyonel durum ve düşme sayısı arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi FTR kliniğine başvuran fibromiyalji tanısı almış 20-60 yaş arası 50 kadın hasta ve aynı yaş grubunda 50 sağlıklı kadın dahil edildi. Hasta ve kontrol grubunda uyku kalitesi değerlendirmesi için uyku kalitesi numerik evreleme skalası (NRS) ve Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), dengeyi değerlendirmek için Berg Denge Ölçeği (BDÖ), denge özgüvenini değerlendirmek için Aktivitelere Özgü Denge Güven Skalası (ABC) kullanıldı. Hasta grubunda fonksiyonel durum ve semptom şiddeti Fibromiyalji Etki Sorgulaması (FES) ve Semptom Etkilenme Sorgulaması (SES) ile değerlendirildi. Hasta ve kontrol grubunda son 6 ayda düşme sayısı sorgulanarak kaydedildi. Bulgular: Hasta grubunda PUKİ ve NRS skorları kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek, BDÖ ve ABC skorları kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük saptandı (p < 0,05). Hasta grubunda NRS skoru ile BDÖ, FES ve SES skorları arasında anlamlı ilişki mevcuttu (p < 0,05). Hasta grubunda PUKİ skoru ile BDÖ, ABC skorları ve düşme sayısı arasında anlamlı ilişki saptandı (p < 0,05). Hasta grubunda FES ve SES skorları ile BDÖ ve ABC skorları arasında anlamlı (p < 0,05) negatif korelasyon saptandı. Hasta grubunda düşme sayısı ile BDÖ skoru arasında anlamlı ilişki saptandı (p < 0,05). Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda fibromiyaljili hastalarda uyku ve denge bozukluğunun sağlıklı kişilere göre daha sık olduğu saptanmıştır. Hastalardaki denge, denge özgüveni, fonksiyonel durum, semptom şiddeti ve düşme sayısı uyku kalitesi ile ilişkili bulunmuştur ve düşme sayısının denge skoru ile ilişkili olduğu gözlenmiştir. Çalışmamız ayrıca, denge ve denge özgüveninin fonksiyonel durum ve semptom şiddeti ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Hastaların tedavisinde denge bozukluğu da akılda tutulmalı, bunun için uyku bozukluğunun tedavisi ile birlikte denge için gerekli egzersizler de tedaviye eklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to asses sleep quality and balance disorders in fibromyalgia patients and to asses the correlation between sleep quality and balance disorders, number of falls and functional status. Material and Methods: Fifty women who had diagnosis of fibromiyalgia, between 20-60 years of age from Istanbul Physical Medicine and Rehabilitation Training and Research Hospital outpatient clinic and 50 healthy women with the same age were included in the study. Sleep quality numeric rating scale (NRS) and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) were used to asses sleep quality, Berg Balance Scale (BBS) and Activities-Specific Balance Confidence Scale (ABC) were used to asses postural balance and balance self confidence respectively in the patient and control group. In the patient group functional status and symptom severity were assesed with Fibromylagia Impact Questionary (FIQ) and Symptom Impact Questionary (SIQR). Number of falls in the last 6 months in patient and control group were recorded. Results: In the patient group, PSQI and NRS scores were found to be significantly higher, BBS and ABC scores were found to be significantly lower from the control group (p < 0,05). There was significant correlation between NRS score and BBS, FIQ and SIQR scores in the patient group (p < 0,05). There was significant correlation between PSQI score and BBS, ABC scores and number of falls in the patient group. BBS and ABC scores were negatively correlated with FES and SES scores (p < 0,05). There was significant correlation with number of falls and BBS in the patient group (p < 0,05). Conclusions: In this study, sleep and postural balance disorders were found more frequent in fibromyalgia patients when compared to healthy subjects. Postural balance, balance self confidence, functional status, symptom severity and number of falls were correlated with sleep quality in fibromyalgia patients and it was observed that number of falls were significantly correlated with postural balance scores. Furthermore, our study demonstrated that postural balance and balance self confidence were correlated with functional status in fibromylagia patients. Postural balance disorders should also be in mind in the treatment of patients. For this reason, treatment of sleep disorders and balance exercises should be added to the treatment.