Akut kolesistiti olan hastalarda endoskopik transpapiller safra kesesi drenajı
Endoscopic transpapillary gallbladder drainage in acute cholecystitis patients
- Tez No: 464042
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN PARLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Kolesistit, Safra Kesesi Drenajı, Endoskopi
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Dayanak ve Amaç Akut kolesistiti ve aynı zamanda yandaş hastalığı olan hastalarda kolesistektominin morbiditesi ve mortalitesi yüksek olduğu için, safra kesesi drenajı tercih edilebilir. Bu işlem geleneksel olarak perkütan yapılmaktadır. Perkütan drenajın geçici bir işlem olması ve komplikasyonları nedeniyle endoskopik safra kesesi drenaj yöntemleri tarif edilmiştir. Bu çalışmanın amacı endoskopik transpapiller safra kesesi drenajı (ETSKD) tecrübemizi paylaşmaktır. Gereç ve Yöntem Safra kesesi drenajı endikasyonu olan 23 (10 erkek, 13 kadın, yaş ortalaması 68. 4 yıl) hastaya ETSKD işlemi denendi. Hastaların 19'unda aynı zamanda ERCP yapılmasını gerektiren biliyer problem de vardı. Bu hastaların 14'ünde (ortalama yaş 80. 1 yıl) ileri yaş nedeniyle cerrahinin riskli olabileceği düşünüldü. Aynı zamanda hastalarda (bazı hastalarda birden fazla olmak üzere) aşağıdaki cerrahi açısından riskli durumlar mevcuttu: 2 hastada sepsis, 4 hastada safra kesesi ameliyatını geciktirecek şiddetli pankreatit, 1 hastada serebrovasküler hastalık, 3 hastada Alzheimer,1 hastada malignite (endometrium adenokarsinomu), 7 hastada kontrolsüz DM, 6 hastada kardiyak sorunlar. Biliyer kanülasyon ve sfinkterotomi yapıldıktan sonra önce varsa safra yolundaki taşlar çıkartıldı. Daha sonra sistik kanal yolu ile safra kesesi içine kılavuz tel ilerletildi. Safra kesesine 7 fr double pigtail stent takıldı. Klinik cevap alınan ve cerrahiye uygun hale gelen hastalar ameliyata verildi. Ameliyat edilmeyecek hastalar safra kesesindeki stentle izlendi. Çalışmanın tamamlandığı takip süresine kadar klinik cevap oranı ile beraber izlem süresince hastalarda biliyer veya pankreatik problem varlığı değerlendirildi. Bulgular İki hastada sistik kanal bulunamadığından safra kesesine stent takılamadı. Bu hastalardan birinde sistik kanala oturmuş taşın yanından geçerken perforasyon gelişti ve acil kolesistektomi gerekti. 21 hastada işlem başarı ile uygulandı (teknik başarı oranı: %91.3). Hastaların hepsinde klinik cevap alındı. Sekiz hastaya operasyona uygun hale geldikten sonra kolesistektomi yapıldı (median 108 (12-448) gün). Bu hastaların stentleri cerrahi sırasında çekildi. Yandaş hastalıkları nedeniyle cerrahi yapılmayan 13 hasta median 335 (15 - 680) gün izlendi. Bu süre içerisinde 3 tane hasta non-biliyer nedenlerle kaybedildi (pnömoni, kalp yetmezliği ve enfarktüs). Sonuç ETSKD, kolesistit atağı geçiren fakat erken dönemde cerrahinin riskli olabileceği hastalara zaman kazandırmak için ya da uzun dönemde cerrahiye uygun aday olmayan hastalarda biliyer ve/veya pankreatik problemlere engel olmak için etkili ve güvenli bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Background and Aims Patients who have acute cholecystitis with co-morbid conditions because the morbidity and mortality of cholecystectomy is high, bile duct drainage may be preferred. This procedure is traditionally done as percutaneous. Because of the percutaneous drainage is a temporary procedure and complications endoscopic bile duct drainage methods have been described. The aim of this study is to share our experience with endoscopic transpapillary gallbladder drainage (ETGBD). Materials and Method 23 patients (10 males, 13 females, mean age 68.4 years) with an indication for biliary drainage were tested to the patient for ETGBD procedure. 19 patients also had a problem that required ERCP to be known as biliary too. In 14 of these patients (mean age 80.1 years), the surgeon was thought to be at risk for advanced age. At the same time, patients (in some cases more than one) were at risk for the following surgical conditions: 2 patients had sepsis, 4 patients had severe pancreatitis which would delay biliary surgery, 1 patient had cerebrovascular disease, 3 patients had Alzheimer's disease, 1 patient had malignancy (endometrium adenocarcinoma), 7 patients had uncontrolled DM, 6 patients had cardiac problems. After biliary cannulation and sphincterotomy were performed, the stones in the biliary tract were removed first. The guidewire was then advanced into the gallbladder via the cystic duct. 7 fr double pigtail stent fitted to gallbladder. Patients who received clinical response and became eligible for surgery were given to surgery. Patients who were not to be operated were seen with a stent in the gall bladder. Bile or pancreatic problems were assessed in the patients during the follow-up period with clinical response rate up to the follow-up period of the study completed. Results Two patients could not have a stent in the bile duct because no cystic duct was found. In one of these patients, a cystic duct was seated and perforation developed and urgent cholecystectomy was needed when passing by the stone. In 21 patients the procedure was successfully performed (technical success rate: 91.3%). Clinical response was obtained in all patients. Eight patients underwent cholecystectomy after being available surgery (median 108 (12-448) days). The stents of these patients were withdrawn during surgery. Thirteen patients who did not underwent surgery due to comorbid diseases were observed median 335 (15 - 680) days. During this period, 3 patients died for non-biliary reasons (pneumonia, heart failure and infarction). Conclusion ETGBD appears to be an effective and safe method for obtaining long-term biliary or pancreatic problems in patients with cholecystitis who are not eligible for surgery, or for saving time in patients who may be at risk for early surgery.