Tinnituslu olgularda vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyellerin değerlendirilmesi
Evaluation of vestibular evoked myogenic potentials in patients with tinnitus
- Tez No: 464167
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP YAĞIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Tinnitus, vestibular evoked myogenic potential, sensorineural hearing loss
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada tinnituslu olgu gruplarında olası vesibüler etkilenmeyi vestibüler miyojenik potansiyeller testiyle analiz edip değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız, tinnitus şikayeti ile başvumuş 18-70 yaş arasında 56 olguyu (86 tinnituslu kulak ve 26 tinnitus olmayan kulak) kapsamaktadır ve otolojik şikayeti olmayan kontrol grubu 27-56 yaş arası 13 olgudan (26 kulak) oluşmaktadır. Olgulara rutin kulak burun boğaz muayenesi yapıldı. Muayene sonrası olgulara pür ton odiometri, timpanometri ve vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyeller testi uygulandı. Çalışma grubundaki olgular işitmesi normal ve sensörinöral işitme kayıplı olmak üzere 2 grupta incelendi. Çalışma gruplarındaki olguların tinnituslu kulakları kendi aralarında ve kontrol grubundaki olguların sağlıklı kulakları arasında VEMP analizleri yapıldı. Çalışma gruplarındaki tinnituslu kulaklarla tinnitusu olmayan kulaklar kendi grupları içinde değerlendirilerek vestibüler miyojenik potansiyeller testiyle analizleri yapıldı. SNİK'li grup içindeki etiyolojiye göre ayrılmış subgruptaki olguların karşılaştırılmalı vestibüler miyojenik potansiyeller testiyle analizleri yapıldı. Ayrıca çalışma grubunda cinsiyet ve yaş değişkenlerinin vestibüler miyojenik potansiyeller testi parametreleri üzerine etkisi araştırıldı. Kontrol grubunu oluşturan olguları çalışmamız için normatif veri olarak kullandık. Çalışmamızda sensörinöral işitme kayıplı grupta kontrol grubuna göre vestibüler miyojenik potansiyeller testi cevabı varlığı anlamlı olarak düşük saptanmıştır (p˂0,05). Vestibüler miyojenik potansiyeller testi cevabı alınan çalışma grubundaki olgularla kontrol grubu arasında anlamlı fark saptanmadı (p˃0,05) Sonuç olarak tinnitusun vestibüler miyojenik potansiyeller testinin parametreleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmadığı saptandı. Ancak, etiyolojiye göre tinnitusun vestibüler miyojenik potansiyeller testinin parametreleri üzerinde etkisi olduğu düşünülmektedir. Anahtar kelime: Tinnitus, vestibüler miyojenik potansiyeller testi, sensörinöral işitme kaybı
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to analyze and evaluate the possible vestibular effects by the vestibular evoked myogenic potential (VEMP) test in patients with tinnitus. The study group included 56 patients (86 tinnitus ears and 26 non-tinnitus ears) with tinnitus between 18-70 years of age. The control group included 13 healthy persons (26 ears) without any otologic complaints between 27-56 years of age. Routine ear nose throat examination was performed in the cases. After the examination, the pure tone audiometry, tympanometry and vestibular evoked myogenic potential tests were administered to the cases. The patients in the study group were examined in two groups, including normal hearing and sensorineural hearing loss. Vestibular evoked myogenic potential tests analysis was performed among the tinnitus ears of the patients in the study groups and among the healthy ears of the healthy persons in the control group. The tinnitus and non-tinnitus ears in the study group were evaluated within their own group and then they were analyzed by the vestibular evoked myogenic potential test. The vestibular evoked myogenic potential test was performed to compare the cases in etiological subgroups in the sensorineural hearing loss group. Moreover, the effect of the age and gender on the vestibular evoked myogenic potential test parameters was investigated in the study group. We used the healthy controls as normative data for our study. In our study, the presence of a vestibular evoked myogenic potential test response was significantly lower in the sensorineural hearing loss group compared to the control group (p˂0.05). There was no significant difference between the group with normal vestibular evoked myogenic potential test response and the control group (p˃0.05) Consequently, it was found that tinnitus did not make a statistically significant difference on the vestibular evoked myogenic potential test parameters. However, tinnitus is thought to have an effect on the vestibular evoked myogenic potential test parameters according to etiology.