Çocuk ve ergenlerde hashimoto tiroiditine eşlik eden psikiyatrik bozuklukların değerlendirilmesi
Investigation of psychiatric symptoms which can occur in children and adolescents with hashimoto thyroiditis
- Tez No: 464176
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIK GÖRKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Hashimoto tiroiditi, otoimmünite, psikiyatrik bozukluk, Hashimoto thyroiditis, autoimmunity, psychiatric disorder
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Çalışmamızda Hashimoto tiroiditi tanılı çocuk ve ergenlerde psikiyatrik bozukluklar değerlendirilmiştir. Araştırma grubu olarak, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı'nda, Hashimoto tiroiditi tanısıyla takip ve tedavi edilen 65 olgu alınmıştır. Kontrol grubu olarak, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Genel Pediatri Polikliniği'nde değerlendirilen kronik tıbbi ve nörogelişimsel hastalığı olmayan 65 olgu alınmıştır. Çalışmaya dahil edilen araştırma ve kontrol grubu olgularına sosyodemografik veri formu, güçler güçlükler anketi, Turgay ölçeği ve okul çağı çocukları için duygulanım bozuklukları ve şizofreni görüşme çizelgesi uygulanmıştır. Hashimoto tiroiditi tanısı olan hastaların %38,4'ü en az bir psikiyatrik hastalık tanısı almışlardır. Çalışmamızda çocuklarda hashimoto tiroiditine en sık eşlik eden psikiyatrik bozukluk %20 ile özgül fobi bulunmuştur. Özgül fobiyi %9,2 ile DEHB ve depresif bozukluk izlemektedir. Çalışmamızda hashimoto tiroiditi tanılı olgular ile sağlıklı gönüllüler arasında dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik ve karşıt olma karşı gelme bozukluğu açısından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Hashimoto tiroiditi tanılı olgularla kontrol grubu arasında duygulanım, davranım, dikkat eksikliği ve hareketlilik, akran ilişkileri, sosyal davranış ve toplam güçlük puanları açısından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Çalışmamızın bulgularını değerlendirdiğimizde Hashimoto tiroiditinin çocukların psikolojisi üzerine herhangibir etkisi bulunmadığı sonucuna ulaşıyoruz ancak literatürde bu konuda kısıtlı sayıda çalışma olması nedeniyle bulduğumuz sonucun tekrar eden çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study psychiatric disorders were assessed in children and adolescents with Hashimoto thyroiditis. 65 cases of diagnosed Hashimoto Thyroiditis were referred to Trakya University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Endocrinologyand obtained as the study group. 65 cases being referred toTrakya University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics with no chronical medical or neurodevelopmental disease were obtained as the control group. Socio-demographic data form, strengths and difficulties questionnaires,Turgay DSM-IV-based child and adolescent behavior disorders screening and rating scale and Schedule for affective disorders,and schizophrenia for school age children – present and lifetime version were applied to all cases. 38.4% of the patients who were diagnosed with Hashimoto Thyroiditis have at least one psychiatric disorder. In our study the most common psychiatric disorder comorbid with Hashimoto thyroiditis was specific phobia with 20% frequency. Attention Deficit Hyperactivity Disorder and Depresive Disorder were follow specific phobia with 9.2% frequency. We couldn't find any clinically significant difference between the cases with Hashimoto thyroiditis and healthy volunteers related to Attention Deficit, Hyperactivity and Impulsivity and Oppositional Defiant Disorder.In the cases with Hashimoto thyroiditis group, emotional,conduct, attention deficit and hyperactivity, peer relations,social behaviour, and total diffuculty scores were found similar in the control group. When we asses our research results, we conclude that Hashimoto Thyroiditis doesn't have any influence on children's psychology but there is limited study in the literature, hence our study needs to be supported with new research data.