Apopitozis yolak proteinleri ile infertilite arasındaki ilişkinin insan sperm hücrelerinde araştırılması
Investigation of the relationship between apopitozis pathway proteins and infertility in human sperm cells
  1. Tez No: 464229
  2. Yazar: KASIM GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. FİKRET GEVREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, Sperm, Bax, Bcl-2, Acas-3, Infertility, Sperm, Bax, Bcl-2, Acas-3
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
İnfertilite, bir yıl süre ile korunmaksızın uygun zamanda ve düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin gerçekleşememesidir. İnfertilite reprodüktif çağdaki çiftlerin %10-15'ini etkilemekte olup bunun %50'si erkeğe bağlı sorunlardan kaynaklanır. Bu çalışmanın amacı apopitozis yolak proteinlerin (Acas-3, Bax, Bcl-2) insan sperm hücrelerindeki immün ekspresyonları ile infertilite arasındaki ilişkisinin araştırılmasıdır. Çalışmamızda 20'si infertil (test) ve 5'i fertil (kontrol) olmak üzere 25 birey dahil edildi. Her grupta her bir bireyden alınan semen örneklerinde androloji laboratuvarımızda spermiyogram analizleri yapıldı. Kruger strict morfoloji ve immünohistokimyasal analizler için santrifüj işlemi sonrası sperm yayması preparatları hazırlandı. Sonrasında sperm morfoloji analizler için Diff-quick boyam protokolüne, immün ekspresyon analizleri için immünohistokimyasal protokole tabi tutuldular. Sonrasında mikroskobik analiz gerçekleştirildi. Spermiyogram ve morfoloji analizler beklenildiği gibi infertil bireylerde normal sperm hücrelerinde azalma ve anomalili sperm hücrelerinde artış olduğunu gösterdi. İmmünohistokimyasal analizlerde apoptotik proteinlerin (Acas-3, Bax) ekspresyonlarının belirgin olarak artmış olduğunu tespit edildi. Ancak istatistiksel olarak anlamlılık sadece Acas-3' mevcuttu. Antiapoptotik protein (Bcl-2) ekspresyonu ise infertil bireylerde belirgin olarak düşüktü. Mevcut bulgularımız infertil bireylerin sperm hücre apopitozisinin Bax' tan ziyade Acas-3 ve Bcl-2 yolakları üzerinden gerçekleştiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Infertility is the inability to achieve pregnancy despite regular and appropriate timely sexual intercourse without being protected for a year. Infertility affects 10-15% of reproductive age couples, of which 50% is due to male related problems. The aim of the study is to investigate the relationship between the immün expression of the apoptosis pathway proteins in human sperm cells and infertility Twenty-five people, including 5 fertile (control) and 20 infertile (test), were included in the study. Spermiogram analyzes were performed on semen samples taken from each individual in our andrology laboratory. Sperm preparations were made after centrifugation for Kruger strict morphology and immunohistochemical analyses. Subsequently, the Diff-quick staining protocol for sperm morphological analysis and the immunohistochemical protocol for immün-expression analysis. Then microscopic analyses were performed. Spermiogram and morphology analysis revealed that decreased in normal sperm cells and increased in sperm anomaly in infertility as we expected. In immunohistochemical analysis of apoptotic proteins (Acas-3 and Bax) we observed an increase of immün expression in both of them but there was only significant increase in Acas-3. While anti-apoptotic protein Bcl-2 expression was found significantly lower in infertile human. Our current findings indicate that sperm cell apoptosis in infertility occurs via Acas-3 and Bcl-2 pathways rather than Bax.