Epiduroskopik diskektomi prosedürlerinin etkinliğinin değerlendirilmesi: Retroskopik bir çalışma
Evaluation of the efficacy of epiduroscopic discectomy procedures: A retroscopic study
  1. Tez No: 464260
  2. Yazar: ALİ METİN ÜLGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERBÜLENT GÖKHAN BEYAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Epiduroskopi, Diskektomi, Holmiyum Yag lazer: Lomber disk herniasyonu, minimal invaziv tedavi, Epiduroscopy, Discectomy, Holmium Yag laser: Lomber disc herniation, Minimally invasive treatment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Epiduroskopi veya spinal endoskopi, perkütan ve minimal invaziv olarak yerleştirilmiş fiberoptik görüntüleme cihazı kullanılarak epidural boşluğun görüntülenmesi işlemidir. Kronik ağrının kesin tanı ve tedavisinde epiduroskopinin önemi giderek artmaktadır. Son zamanlarda, bu çalışmaların bir sonucu olarak, epiduroskopi ile uygulanan lazer terapi yöntemi ile diskektominin multipl lezyonlarda uygulandığı bildirilmiştir. Biz Algoloji Kliniğinde yapılmış olan epiduroskopik diskektomi prosedürlerinin etkinliklerini retrospektif olarak incelemeyi amaçladık. Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurul onayı alındıktan Ocak 2012 - Temmuz 2016 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD, Algoloji Kliniği' nde yapılmış epiduroskopik diskektomi hastaların bilgilerine KarMed (Kardelen Yazılım, Türkiye) hastane bilgi sisteminden ulaşıldı. Hastaların demografik verileri ile beraber preoperatif, postoperatif 2. hafta, 2, 6 ve 12. ay Oswestry Disability Index (ODİ) ve Visual Analog Scale (VAS) skorları ve komplikasyonları kaydedildi. 163 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların preoperatif VAS ve ODİ skorları, postoperatif 2. hafta, 2, 6 ve 12. ay VAS ve ODİ skorlarıyla karşılaştırıldığında skorlardaki azalma istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı bulundu (p=0,001). Yaşı 44 ve üzeri olan hastalarda VAS skorlarındaki azalmaların %50' nin altında olma riski 4,199 kat fazla bulundu (p=0,001). Yaşı 44 ve üzeri olan hastalarda ODİ skorlarındaki azalmaların %40' ın altında olma riski 4,352 kat fazla bulundu (p=0,001). Epiduroskopik lazer diksektominin hastaların ağrı ve fonksiyonel durumunu gösteren VAS ve ODİ skorlarını 2. haftadan itibaren azaltan, komplikasyon oranı düşük, lomber disk hernisinin tedavisinde ileri derecede faydalı minimal invaziv bir teknik olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Evaluation of The Efficacy of Epiduroscopic Discectomy Procedures: A Retroscopic Study Epiduroscopy or spinal endoscopy is the imaging of the epidural space using a percutaneous and minimally invasive fiberoptic imaging device. The definitive diagnosis and treatment of chronic pain is increasingly prevalent with epiduroscopy. Recently, as a result of these studies it has been reported that laser therapy with epiduroscopy applied disectomy during multiple lesions. We aimed to retrospectively investigate the efficacy of epiduroscopic discectomy procedures performed at the Algology Clinic. The information of patients who were applied epiduroscopic discectomy was obtained from the hospital information system (Kardelen Software, Turkey) after approval of the Ethical Committee of Sakarya University Medical Faculty. Oswestry Disability Index (ODI) and Visual Analogue Scale (VAS) scores and complications were recorded preoperatively, postoperatively at 2nd weeks, 2th, 6th and 12th months, together with the demographic data of the patients. 163 patients were included in the study. The preoperative VAS and ODI scores of the patients were decreased statistically significant when compared to the postoperative 2nd week, 2nd, 6th and 12th months VAS and ODI scores (p=0,001). In patients with age 44 and older, the risk of being under 50% of reductions in VAS scores was 4,199-fold greater (p=0,001). Patients with age 44 and older had a 4,352-fold greater risk of being under 40% of reductions in ODI scores (p=0,001). We think that the epiduroscopic laser discectomy is a minimally invasive and useful technique in treatment of the lomber disc herniation. This teqnique reduces the VAS and ODI scores from the 2nd week and has a low complication rate.