Mikroskobik lomber diskektomi sonrasında oluşan epidural adhezyonların tedavisinde granülasyon dokusunun mikroskobik eksizyonu ile epiduroskopi yardımıyla yapılan adhezyolizis tedavisinin etkinliğinin karşılaştırılması compare the activities of microscopic and endoscopic treatment methods and their activity time in the treatment of epidural adhesions that occur after microscopic lumbar discectomy.
- Tez No: 452275
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KADRİ DANEYEMEZ, PROF. DR. AHMET DENİZ BELEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Spinal cerrahi sonrası oluşan epidural adhezyon, Epidural adhezyonda mikroskobik tedavi, epidural adhesion that occur after spinal surgery, microscopic treatment in epidural adhesion, adhesiolysis with epiduroscopy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Günümüzde bel ve bacak ağrılarının tedavisinde, cerrahi daha çok tercih edilmektedir. Bu sebeple postoperatif dönemde oluşan epidural adhezyon dokusu ile daha sık karşılaşılmaktadır. Günümüzde spinal cerrahi sonrasında oluşan epidural adhezyonların tedavisi halen tam olarak netleşmemiştir. Çalışmamızda mikroskobik lomber diskektomi sonrasında oluşan epidural adhezyonların tedavisinde; mikroskobik ve endoskopik tedavi yöntemlerinin etkinliklerini ve etkinlik sürelerini karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmamız retrospektif olarak planlanmıştır. Araştırmamızda Ocak 2011-Mayıs 2014 tarihleri arasında GATA Beyin ve Sinir Cerrahi Kliniği'nde; lomber disk hernisi cerrahisi sonrasında oluşan epidural adhezyon sebebiyle, yatarak tedavi altına alınan 42 hastanın verileri incelenmiştir. 27 hastaya granülasyon dokusunun mikroskobik eksizyonu ve nöral dokuların dekompresyonu yapıldı. 15 hastaya ise epiduroskopi ile adhezyolizis yapıldı. Hastaların ağrıları; postoperatif dönemde 1.saat, 1.gün, 1.hafta, 1.ay, 6.ay, 1.senede VAS (Vizüel Analog Skala) ile değerlendirildi. Çalışmanın sonucunda; her iki hasta grubunun da yapılan tedavilerden sonra, ilk 1 sene içinde klinik ve istatistiksel olarak fayda gördüğü saptandı. Bu sonuçlar doğrultusunda; granülasyon dokusunun mikroskobik eksizyonu yapılan hastalarda ve epiduroskopi ile adhezyolizis yapılan hastalarda, tedaviden sonraki ilk 1 sene içinde her iki tedavinin de istatistiksel ve klinik olarak faydalı olduğu saptanmıştır. Fakat epiduroskopi ile adhezyolizis yapılan hastalarda; postoperatif 1.aydan sonra, hastaların tedaviden daha az fayda gördüğü saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, spinal surgery is the most preferred treatment method in back and leg pain. Therefore, epidural adhesion tissue that occurs in postoperative period is encountered more frequently. Today, treatment of epidural adhesions that occur after spinal surgery is still not fully clear. In our study, we aimed to compare the activities of microscopic and endoscopic treatment methods and their activity time in the treatment of epidural adhesions that occur after microscopic lumbar discectomy. Our study was designed as a retrospective. Due to the epidural adhesion that occur after lumbar disc herniation surgery, data of 42 patients taken under hospitalization were examined in our research in GATA Neurosurgery Department between January 2011 and May 2015. Microscopic excision of granulation tissue and decompression of neural tissue were performed to 27 patients. 15 patients were underwent adhesiolysis with epiduroscopy. The pain of patients were assessed by Visual Analog Scale (VAS) in postoperative period, in first hour, first week, first month, sixth month and in first year. In conclusion; it was determined that after making treatments in both patients groups have statistically and clinically benefit in first year. Based on these results; it was determined that in patients with microscopic excision of granulation tissue and patients underwent adhesiolysis with epiduroscopy, both treatments are beneficial clinically and statistically in the first year. However, in patients underwent adhesiolysis with epiduroscopy, after postoperative first month, it was determined that patients have less benefit from the treatment.