Periodontal hastalıklı bireylerde sigara içme durumları ile serum folik asit - vitamin B12 düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of relationship between smoking status and serum folic acid-vitamin B12 levels with periodontal disease
  1. Tez No: 464298
  2. Yazar: GÜLŞAH SOYASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL MARAKOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, Folik asit, Vitamin B12, Gingivitis, Kronik Periodontitis, Smoking, Folic acid, Vitamin B12, Gingivitis, Chronic Periodontitis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada periodontal hastalıklı bireylerde sigara içme durumları ile serum folik asit - vitamin B12 düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 18-65 yaş arası sistemik olarak sağlıklı 125 birey dahil edildi. Bireyler beş gruba ayrıldı: 25 sağlıklı birey (S), 25 gingivitisli birey (G), 26 sigara içen gingivitisli birey (SG), 25 kronik periodontitisli birey (KP), 24 sigara içen kronik periodontitisli birey (SKP). Hastaların tüm ağız sondlama cep derinliği, klinik ataşman seviyesi, plak, gingival ve sondlamada kanama indeksleri kaydedildi. Periferik kan örneklerinden vitamin B12, folik asit ve bazı hematolojik değerler (WBC, MCV, HGB) belirlendi. WBC ve HGB ortalama değerlerinin sigara içenlerde içmeyenlere göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu gözlendi. Serum vitamin B12 seviyesi ve sondlamada kanama yüzdesi arasında negatif korelasyon belirlendi. WBC ve klinik parametrelerden SCD, Pİ, Gİ ve SKY arasında pozitif korelasyon gözlendi. Serum folik asit seviyesi ile KAS arasında negatif yönlü zayıf anlamlı ilişki belirlendi. Bununla birlikte, serum folik asit düzeylerinde gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Sigaranın serum vitamin B12 ve folik asit seviyelerine etkisinin olmadığı gözlendi. Serum vitamin B12 seviyesinin yetişkinlerde dişeti kanamasıyla ilişkili olabileceği belirlendi. Periodontal hastalığın sistemik enflamatuvar yanıt oluşturabileceği gözlendi. Bu bulguların potansiyel mekanizmalarını anlamak için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to assess the relationship between cigarette smoking status and serum folic acid-vitamin B12 levels and some hematological variables with periodontal disease. The study included 125 subjects and they were between ages of 18 and 65 and systemically healthy. Participants were divided into five groups: 25 healthy subjects (S), 25 subjects with gingivitis (G), 26 smokers with gingivitis (SG) and 25 subjects with chronic periodontitis (KP), 24 smokers with chronic periodontitis (SKP). Periodontal examination, including whole mouth probing depth, clinical attachment level, plaque index, gingival index and bleeding on probing index scores was performed. Vitamin B12, folic acid and hematological variables (WBC, MCV, and HGB) were determined from peripheral blood samples. WBC and HGB means were significantly higher in smokers than nonsmokers. Negative correlation between serum vitamin B12 level and BOP was found. Positıve correlation was observed between WBC and PB, PI, GI, BOP values. There was a weak negative correlation between serum folic acid level and CAL. However there was no significant difference in serum folic acid levels between the groups. It was observed that cigarette had no effect on serum vitamin B12 and folic acid levels. It has been determined that serum vitamin B12 levels may be associated with gum bleeding in adults. It has been observed that periodontal disease may produce a systemic inflammatory response. Further studies are needed to understand the potential mechanisms of these findings.