Doğum sonrası dönemde emzirme ve depresyon ilişkisi
Relationship between breastfeeding and depression in postpartum period
- Tez No: 464305
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ebelik, doğum sonrası depresyon, doğum sonu dönem, emzirme, beslenme, Midwifery, postpartum depression, postpartum period, breastfeeding, nutrition
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Doğum sonrası dönemde emzirme ve depresyon arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve prospektif olarak gerçekleştirilen çalışmaya alınan 207 kadın doğum sonu birinci ay ve dördüncü ayda doğum sonu depresyon ve bebeğini besleme açısından tekrarlı değerlendirildi. Çalışma 1 Şubat 2016–30 Ağustos 2016 tarihleri arasında İstanbul İli Güngören bölgesine bağlı dört aile sağlığı merkezinde gerçekleştirildi. Veriler kadının bireysel, psikososyal, obstetrik ve emzirme özelliklerini içeren“Kadına Ait Bilgi Formu”ve“Edinburg Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği”aracılığıyla elde edildi. Verilerin analizinde tanımlayıcı testler yanında, ki kare ve Student-t testleri kullanıldı. Bulgular: Kadınların birinci ayda %18,8'inde, dördüncü ayda ise %11,1'inde depresif belirti saptanmıştır. Doğum sonrası dördüncü ayda sadece anne sütü verme oranının %39,6'dan %28,5'e, ağırlıklı anne sütü verme oranının %38,6'dan %22,2'ye düştüğü, biberonla besleme oranının da %8,7'den %16,9'a yükseldiği belirlenmiştir. İlk dört ayda anne sütü ile beslenen yenidoğanların oranı %51,7'den %50,7'e düştüğü, %7,2'sinin tamamlayıcı beslenmeye geçtiği bulunmuştur. Sonuç: Eşinin ailesi ile ilişkileri kötü, gebelik ve doğum sonu dönemde sosyal desteğini yetersiz olarak tanımlayan, gebelik döneminde ya da ailesinde psikiyatrik öyküsü bulunan, eşinden şiddet gören ve son bir yıl içerisinde yaşamını ciddi şekilde etkileyen olay yaşayan, bebeğinin cinsiyetinden memnun olmayan, gebelikte uyku sorunu yaşayan kadınların doğum sonu depresif belirti düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalışmaya alınan annelerin bebeklerini besleme biçimiyle depresif belirti durumları arasında arasında anlamlı fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The relationship between breastfeeding and depression in postpartum period. Material and Method: In this descriptive and prospective study, 207 women were evaluated repeatedly at the end of the first month and at the fourth month in terms of postpartum depression and infant feeding. The study was carried out between February 1, 2016 and August 30, 2016 at four family health centers of in Istanbul Güngören Data were collected from“Women's Information Form”and the“Edinburgh Postpartum Depression Scale”, which included individual, psychosocial, obstetric and breastfeeding characteristics. Analysis of the data, descriptive tests, Chi square and Student-t tests were used. Results: Depressive symptoms were found in 18.8% at the first month and 11.1% in the fourth month. In the fourth month exclusive breastfeeding decreased from 39.6% to 28.5%, predominant breastfeeding decreased from 38.6% to 22.2%, bottle feeding increased from 8.7% to 16.9%. In the first four months, newborns fed breast milk decreased from 51.7% to 50.7% and 7.2% to complementary feeding. Conclusions: Women with a high level of postpartum depressive symptoms have a poor relationship with the family of their spouse, inadequate social support during the pregnancy and the postpartum period, have a history of psychiatric illness during pregnancy or in their family, have partner violence, experienced a serious life-threatening situation in the last year, not satisfied with the baby's sex, sleep problems in pregnancy. There was no significant difference between the depressive symptomatology status of the mother and the baby feeding.