Olimpik sporcuların kişi markalaması aracı olarak sosyal medyayı kullanım alışkanlıkları: Twitter örneği
Olympic athletes's social media using habbits for self marketing: Case of twitter
- Tez No: 464304
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANİFE BANU ATAMAN YANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, sosyal medya, kişi markalaması, Twitter, Social Media, Twitter, Self-Marketing, Sports, Media, Sponsors
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Sporun ekonomik, teknolojik ve kültürel örgütlenmeler içerisinde her geçen gün büyüyen bir sektör olması, değişen ekonomik, teknolojik ve sosyal koşulları göz önüne alınarak sporda marka kavramının yeniden değerlendirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Bu çalışma; 5 farklı branşta 60 aktif sporcunun Twitter hesaplarının incelenmesi ve hesaplardaki paylaşımların İçerik Analizi yöntemiyle taranarak, spor ve sporcular üzerinde ne gibi değişiklikler yaptığını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde sporun tanıtımı ve kitlelere ulaşması, spor ekonomisini de etkilemektedir. Sporcuların Twitter hesaplarından hedef kitleyle birebir iletişim kurması, kendi reklamlarını yapmaya ve kişi markalamasını gerçekleştirmelerini sağlar. Sporcular bu sayede sosyal medyayı sadece günlük yaşamsal hareketlerini yansıtmak olarak değil, bir marka ve pazarlama aracı olarak kullanır ancak yine de bu alışkanlıklar arasında çeşitli farklılıklar bulunmaktadır. Çalışmamıza dahil edilen sporcuların Twitter hesapları 1-31 Ağustos 2016 tarihleri arasında taranmıştır. 5 branştan 60 sporcunun ortalamasına göre; sporcular en çok kendi branşları ve günlük hayatlarıyla ilgili paylaşımlarda bulunmaktadır. Futbolcuların diğer branşlardaki sporculara göre Twitter'ı kişi markalaması (self-marketing) aracı olarak daha fazla kullandıkları ve sponsorlarını ön plana çıkardıkları gözlemlenmiştir. Voleybolcuların ise Twitter'ı kullanım alışkanlıkları tam aksi çizgidedir. Bununla birlikte futbolcuların, popüler olaylara karşı diğer branşlara oranla duyarsız kaldıkları tespit edilmiştir. İçerik Analizi yöntemiyle taranarak yapılan bu çalışmada, sporcuların Twitter hesabını kullanım amaçları, sosyal medyanın sporun ve sporcunun markalaşması üzerinde etkisini anlamak, sporcuların sosyal medyayı kullanım alışkanlıkları üzerinde durulmaktadır.
Özet (Çeviri)
At the present time, sports is not a only individual and public activity but also a very important service industry in economy. Sports has also grown with mass media tools and it causes very suitable for advertising and promotion. As this situation; new media and social media tools especially Twitter is a big platform for sports clubs and sportsman to be presented and branded. Nowadays; sportsman are using social media platforms to show their life routines, but at the same time using for branding and marketing. Somehow, there are some using differences between each other. This study includes, Twitter using habbits of 60 sportsman from 5 olympic branches. Their Tweets and using habbits were estimated by content analysis. Sixty Twitter accounts were analyzed between 1-31 August 2016. As results, sportsman generally share own sports and lifetime routines. Additionally football players use Twitter for self-marketing and putting forward their sponsors more than the others. Quite the contrary, volleyball players are very different from footballers. But footballers are senseless for popular cultures and events. By the way; top 10 Turkish players in this study do not agree Twitter as a self marketing tool and not prefer sharing sponsors or work life. Therefore; understandable differences detected between Turkish players and the others. Using Twitter is a big opportunity for athlethes and sportsman and they should use Twitter effective who want to increase their market branding and self marketing size.