Örgütlerde cinsiyet bağlamında otantik lider karşılaştırılması ve çalışanların cinsiyete yönelik otantik lider davranışları algılamalarına dair bir uygulama çalışması
An implementation study of comparison of authentic leaders in organisations in the context of gender and perceptions of employees towards behaviors of authentic leaders towards gender
- Tez No: 464321
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇİĞDEM KIREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Otantik Liderlik, Kadın ve Erkek Lider, Kadın Erkek Otantik Davranış ve algılamaları, Leadership, Authentic Leadership, Female and Male Authentic Behavio
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın amacı, örgütlerdeki otantik lider davranışlarını cinsiyet bağlamında farklılıklarını araştırmak ve çalışanların kadın ve erkek liderleri otantik davranış açısından algılama farklılıklarını ortaya koymaktır. Bu amaçla birinci bölümde liderlik kavramı ve tanımlamaları, yeni liderlik yaklaşımları, ve son olarak da otantik liderlik ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde kadın ve erkek liderlerin davranış farklılıkları başlığı altında kadının çalışma yaşamına girişi, toplumdaki ve çalışma hayatındaki yeri, çalışma hayatında karşılaştığı engeller, kadın meslekleri,kadın ve erkeğin biyolojik ve eril dişil açısından ve liderlik davranışı açısından farklılıkları, kadın ve eğitim ve son olarak da Türkiye'de Dünya'da kadın liderlerin durumu ve istatistiksel bir çalışmaya yer verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde liderlik tiplerinden olan otantik liderlik davranışları cinsiyet bağlamında karşılaştırmasını yapmak üzere Kütahya'da bir firmaya bağlı 4 örgüt üzerindeki 3 kadın ve 3 erkek lider ve onlara bağlı çalışanlar baz alınmış,onlarla derinlemesine görüşme yapılarak yapılandırılmış sorular sorulmuş,ve alınan cevaplar deşifre edilmiş, nitel çalışma yöntemlerinden betimsel analiz kullanılarak bu elde edilen veriler karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the differences among behaviors of authentic leaders in the context of gender and to reveal the differences among the attitutes of the employees towards male and female leaders' behaviors in terms of authenticity. For this reason, in the first chapter, the definition and the concept of leadership, new approaches to leadership and finally authentic leadership are discussed. In the second chapter of the study, under the title of the differences of female and male leader behaviors, the start of work life for women, their place in work life and the obstacles they come across, women professions, the differences between men and women in terms of their biology and being masculine and feminine and their behavior of leadership, women and education and finally the position of female leaders in Turkey and in the World and a statistical study are discussed. In the last part of the study, in order to make a comparison of a type of leadership, authentic leadership behaviors, in terms of gender, a study based on 3 male and 3 female leaders from 4 organisations of a firm and their employees is conducted, interviews with structured questions are administered and the answers are deciphered and the results are compared by descriptive analysis, one of qualitative data analysis.