Suriyeli çocuk sığınmacıların Türk yazılı basınında temsili
Representation of Syrian asylum seeker children in the Turkish press
  1. Tez No: 464320
  2. Yazar: MERVE ŞENTÖREGİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALAADDİN F. PAKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeli Çocuk Sığınmacılar, Suriyeli Çocuklar, Alan Kurdi, Medyada Temsil, Mülteciler, Child Asylum Seekers, Syrian Children, Alan Kurdi, Media Representations, Refugees
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Suriye İç Savaşı ve savaşın sonucunda ortaya çıkan mülteci krizi son birkaç yıldır Türkiye'nin gündeminde önemli bir yer tutmaktadır. Bugün itibariyle Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların sayısı 3 milyona yakındır ve sayının yarısından fazlasını çocuklar oluşturmaktadır. Alan Kurdi örneğinde görülebileceği gibi yaşanan süreçte en büyük zararı çocuklar görmektedir. Bu durum sığınmacı sorununa yaklaşımda ve sığınmacı politikalarının oluşturulmasında çocuk odaklı bir bakışın zorunlu olduğunu göstermektedir. Bu çalışma konunun medya boyutuna odaklanmakta ve Suriyeli çocuk sığınmacıların Türk yazılı basınında nasıl temsil edildikleri sorusuna yanıt aramaktadır. Bu kapsamda 2011 yılından başlanarak 2016 yılının sonuna kadar Hürriyet, Posta, Sabah, Sözcü ve Zaman gazetelerinde Suriyeli çocuk sığınmacılarla ilgili yayınlanan haber ve köşe yazıları içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Çalışma sonucunda ulaşılan bulgular Türk yazılı basınının Suriyeli çocuk sığınmacılara yönelik olumlu bir bakış açısına sahip olduğunu ancak sığınmacı çocuklara dair üretilen temsillerin çeşitli etik sorunlar içerdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, The civil war in Syria and the following refugee crisis occupy a greater place in Turkish public agenda. Up until now, the number of Syrian asylum seekers in Turkey is close to 3 million and children consist of more than half of this number. As one can see in the case of Alan Kurdi, children are the most suffered group in this period. This situation clearly shows that a child-oriented approach should be developed in the attitude towards the question of asylum seekers and in policy-making for them. This study focuses on the media dimension of the issue and seeks to find an answer to the question, how Syrian asylum seeking children are represented in the Turkish press. In this regard, beginning with 2011, this study decodes the news and commentaries about Syrian asylum seeking children appeared on Hürriyet, Posta, Sabah, Sözcü, and Zaman newspapers until the end of 2016 by applying content analysis method. The findings of the analysis demonstrate that the Turkish press has a positive viewpoint towards Syrian asylum seeking children; yet, the newspapers represent asylum seeking children includes some ethic issues.