Economic policies for post-conflict recovery:Comparative study between Rwanda and Burundi
Çatışma sonrası iyileşme için ekonomi politikaları: Rwanda ve Burundi arasındaki karşılaştırmalı bir çalışma
- Tez No: 464327
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Iyileşme, Ekonomik Politikalar, Doğrudan Yabancı Yatırım, Yurtiçi Yatırım, Recovery, Economic Policies, Foreign Direct Investment, Domestic Investment
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Araştırma, çatışma sonrası ekonomik canlanmada ekonomik politikaların rolünü araştırmaya çalışmıştır. Ruanda ve Burundi hükümetleri tarafından yapılan politika reformlarının ekonomik iyileşme ve gelişime katkısı karşılaştırılmıştır. Çalışmanın ana hedefleri, yeni çatışma riskini azaltmada askeri harcamaların rolünü belirlemek ve yerli yatırım, dış yardım ve doğrudan yabancı yatırımların, iki ülkenin ekonomik iyileşmeye katkısını incelemekti. Vektör hata düzeltme modelinin sonucu, yurtiçi yatırım, dış yardım, doğrudan yabancı yatırımlar ve askeri harcamaların, Burundi ve Ruanda'nın ekonomik büyümesi üzerinde uzun sürede etkisinin olduğuna işaret etmektir. Kısa dönemde, askeri harcamanın Ruanda'daki reel GSYİH üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamakla birlikte, Burundi'de ekonomik büyüme üzerinde belirgin bir pozitif etkisi bulunmaktadır. Bunun dışında yerli yatırım, Burundi'deki ekonomik büyümeyi ve toparlanmayı desteklememektir. Ayrıca Granger Nedensellik testinin sonucunda Burundi'de; yerli yatırım Granger, reel GSYH'ye neden olmaktır. Doğrudan yabancı yatırımdan reel GSYH'ye tek yönlü etki gelmektir. Öte yandan, Ruanda iç yatırımı için Granger, reel GSYİH'ya %5 anlamlılık düzeyinde neden olur ve Ruanda'da gerçek GSYH'ya dış yardım getiren tek yönlü nedensellik var.
Özet (Çeviri)
The research tried to investigate the role of economic policies in post-conflict economic recovery. The contribution of the policy reforms made by the governments of Rwanda and Burundi to their economic recovery and development are compared. The main objectives of the study were to identify the role of military expenditure in reducing the risk of new conflict and examine the contribution of domestic investment, foreign aid and FDI to the economic recovery of the two countries. The result from VECM model indicates that domestic investment, foreign aid, foreign direct investment and military expenditure have long run significant effect on economic growth of Burundi and Rwanda. In the short run military expenditure has no any effect on the real GDP in Rwanda but it has significant positive effect on economic growth in Burundi. Also domestic investment does not promote the economic growth and recovery in Burundi. Also the result from Granger Causality test shows that in Burundi; domestic investment Granger causes real GDP. there is unidirectional effect coming from foreign direct investment to real GDP. On the other hand, for Rwanda domestic investment Granger causes real GDP at 5% significance level and there is unidirectional causality coming foreign aid to real GDP in Rwanda.