The effect of working capital management on profitability performance of manufacturing firms listed at the Nairobi Securities Exchange:Kenya
Nairobi Menkul Kıymetler Borsasında yer alan imalat firmalarının ışletme sermayesi yönetimi ve karlılık performansı ilişkisi: Kenya
- Tez No: 464326
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİME ÖNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışma Sermayesi Yönetimi, Nakit Yönetimi, Alacak Yönetimi, Stok Yönetimi ve Varlık Getiri, Working Capital Management, Average Collection Period, Average Inventory Period, Average Payment Period, Cash Conversion Cycle, and Return on Assets
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çalışma, 2010-2015 döneminde Nairobi Menkul Kıymetler Borsasında listelenen imalat firmalarının işletme sermayesi yönetiminin ve kârlılık performansının etkisini analiz etmiştir. İşletme sermayesi yönetiminin bileşenleri, stoklarınn elde kalma süresi (stok dönüşüm periyodu), alacakların tahsil süresi, borçların geri ödenme dönemi ve nakit dönüşüm süresi ile; karlılık performansı ise varlıkların getirisi (aktifin geri dönme oranı) ile sınırlandırılmıştır. Çalışmada, verilerin kolay erişilmesi ve güvenilirliği nedeniyle, imalat şirketinin finansal tablolarından ve Nairobi Menkul Kıymetler Borsası yayınlarından elde edilen ikincil veriler kullanıldı. Araştırmacı, araştırmanın amaçlarına ulaşmak için bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için tanımlayıcı, korelasyon ve regresyon analizi yapmıştır. Araştırmanın sonunda, alacak tahsil süresi ve borçların geri ödenme döneminin aktif kârlılığı ile pozitif bir ilişki içinde olduğu; nakit dönüşüm süresinin ise %5 anlamlılık düzeyinde negatif bir ilişki içinde olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, çalışmada, imalat firmalarının yöneticilerinin, işletmelerin nakit dönüşüm döngüsünü minimum düzeye indirerek ve borç ödeme süresini uzatarak kârlılık performansını artırabilecekleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study analyzed the effect of working capital management and profitability performance of manufacturing firms listed at NSE for a period of 2010-2015. Working capital management components were inventory conversion period, accounts receivable collection period, accounts payable period and cash conversion cycle while profitability performance was limited to return on assets. The study used secondary data from manufacturing company's financial statements and Nairobi Security Exchange handbook produced annually due to the easy access and reliability of the data. The researcher conducted descriptive, correlation and regression analysis to evaluate the relationship between dependent and independent variables to achieve the objectives of the study. The study found accounts receivable collection period and the accounts payable period had a positive association with return on assets while cash conversion cycle had a negative relationship at 5% significant level. However, study concluded that the managers of manufacturing firms can increase the profitability performance of their business while reducing cash conversion cycle at the minimal levels and prolonging the accounts payment period.