Türkiye ve Çin'deki işletmelerin satiş ve pazarlama personelinde aradıkları özellikleri̇n iş ilanları üzerinden karşılaştırmalı anali̇zi̇
Comparatıve analysıs of the characterıstıcs of the sales and marketıng personnel of Turkey and China ın terms of job advertisements
- Tez No: 464331
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP BENLİGİRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş İlanları, Satış, Pazarlama, Satış ve Pazarlama Alanındaki İşlet-meleri, İçerik Analizi, job advertisement, Sales, marketing, business in the field of sales and mar-keting, content analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Günümüz iş dünyasında sadece müşteri pazarında değil, işgücü pazarında da yoğun rekabet yaşanmaktadır. İşletmelerin yetenekli çalışanları kendilerine çekmek için kullandıkları önemli araçlardan biri iş ilanlarıdır. İş ilanlarının amacı ise işletmelerin ih-tiyaç duyduğu niteliklere sahip çalışanlara iş ile ilgili bilgi vermek ve onların işletmeye başvuru yapmalarını sağlamaktır. Bununla birlikte, bu yoğun rekabet zamanında satış ve pazarlama işletmecilik için çok önemli bir faaliyet alanı haline gelmiştir. İşletmelerde satış ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesinde nitelikli pazarlama meslek elemanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Küreselleşme dünyada satış ve pazarlamanın evrensel kuralları geçerli olmaya başladığı için işletmelerin niteliklere sahip satış ve pazarlama personeline sahip olmayı isteyecekleri varsayılabilir. Bu araştırmanın amacı, iki farklı kültüre sahip olan ülkelerin gazetelerinde yer alan iş ilanlarını içerik yönünden karşılaştırarak ben-zerliklerini ve farklılıklarını ortaya koymaktır. Bu araştırmada, Türkiye'de Hürriyet Gazetesi haftalık İK ekinden ve Çin'de Urumçi Gece 招聘gazetesindeki satış ve pazarlama alanında yayımlanan iş ilanlarının içerikleri analiz edilmiştir. İş ilanı içinde işletmelerin adaylara sunduğu olanaklarla ilgili bilgi verip vermemenin ve bu bilgiyi tüm bir ifadeyle veya ayrıntılı bir şekilde vermenin, adayların iş ilanına yönelik tutumlarında ve ilanda belirtilen pozisyona başvuru yapma niyetinde nasıl etkileri olduğu irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays the completion in business world is not limited to the consumer market but it extends to labor market.one of the methods that companies use to pull the talent work force to them is job advertisement. The aim of job advertisement is to provide knowledge about the qualities they need in their prospective employees and to ensure that they apply for the positions. In addition, in today's intense competitive world sell-ing and marketing became a vital activity for businesses. Businesses need qualified per-sonnel to persecute marketing and sells activities. In a global world were marketing and sells rules are becoming valid we could assume that companies need qualified sells and marketing personnel. The aim of this study is to compare the content job advertisements in the newspapers of two countries with different culture and to reveal the similarities and the differences between them. In this study the contents of job advertisement in Turkey's hurriyet newspaper and China's urumcigeçe newspaper has been analyzed. In the job advertise-ment whether the opportunities to present for respective employees are mentioned or in detailed manner and how this will impact their attitude towards the job advertisement and the intention to apply for the position will be examined.